Miks vana maja haiseb ja miks see sind murelikuks muutma peab?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kes meist ei teaks seda vanematele majadele iseloomulikku haisu, mis lööb päris kindlasti juba uksel ninna siis, kui maja kas või mõne päeva tühjana on seisnud? Miks see aga tekib ja mida tähendab?

Vana maja haisul on kolm peamist põhjustajat: vähene ventilatsioon, kõrge niiskustase ja pimedus, selgitab Indiana ülikooli keemia õppejõud Bill Carroll Jr. «Nii saab vanast majast suurepärane Petri tass, kus vohab hallitus. See, kas juba tekkinud või alles tekkiv hallitus, ongi kõige sagedasem lõhnaallikas,» räägib Carroll Fox Newsile.

Säärane niiöelda seisva õhu hais ei ole Carrolli sõnul aga tervisele ohtlik - see lihtsalt häirib ja tekitab tõenäoliselt piinlikkust, kui üritad sellist haisvat maja näiteks kellelegi maha müüa. 

Ohtlikuks muutub asi siis, kui seisva õhu olukord püsib majas aastaid ja keegi sellega midagi ette ei võta. 

Palju räägitakse, et säärasest haisust pole võimalik vabaneda - sa võid toad küll ära õhutada, kuid niipea, kui maja veidikeseks suletuna seisma jääb, tekib hais tagasi. Carroll on seda meelt, et tagasi tekib see vaid siis, kui pole korralikult eemaldatud. Ja korralik eemaldamine on täiesti võimalik.

Kuidas? Tee nii:

  • Tee maja kuivaks. Esimene abinõu selleks on akende avamine. Teine on niiskusekoguja. Kindlasti tuleks kontrollida, et liigniiskus kusagilt majja ei pääseks. Vajadusel tuleb üle vaadata õhutus ja ventilatsioon - kusagilt peab iga maja hingata saama.
  • Lase päike tuppa. Valgus, eriti päikesevalgus, on Carrolli sõnul hea desinfitseerija. Nii et kui suured puud ja põõsad akende ees vohavad, tuleb sellega midagi ette võtta, sest majale teeb päike head.
  • Puhasta pehmemööbel. Kui maja seisab suletuna niiskuses ja rõskuses, läheb pehmemööbel haisema. Samuti vaibad. Need tuleb sügavpuhastada: seda saab hästi teha tekstiilipesuriga, vaibad võid viia keemilisse puhastusse. Kui need puhastama jätad, hakkab nende sees lõpuks hallitus elama.
  • Puhasta kõike. Kodu koristades ära unusta puhastada õhutusavasid: et need toimiks, peavad need olema piinlikult puhtad. Ka näiteks ventilatsioon vannitoas või kubu köögis.
  • Pese seinu. Kui seinakattematerjal vähegi lubab, käi seinad üle desinfitseeriva lahusega. Hästi sobib tegelikult ka näiteks äädikavesi. 
  • Puhasta õhku. Selleks, et viimengi imelik lõhn kätte saada, paiguta tubadesse lahtised soodaanumad. Sooda imab lõhnad endasse. Toimib hästi ka külmikutes, kus miski haisema läinud!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles