Toidublogija soovitab emadepäevaks teha torti, milles pakuvad naudingut nii biskviit kui besee.
Retseptisoovitus emadepäevaks: rabarberi ja valge šokolaadi tort
Biskviit
- 3 muna (vabalt peetud kanadelt, aitäh!)
- Näpuotsaga soola
- 3 spl suhkrut
- 3 spl jahu
Besee
- 3 suurt munavalget
- 100 g suhkrut
Kreem
- 150 g valget šokolaadi
- 250 g mascarponet
- 200 g vahukoort
Rabarberimoos
- 500 g rabarberit
- 40 g suhkrut
- 1 tl vaniljepastat
Eelsoojenda ahi 200 kraadini ning määri 20 cm koogivorm võiga.
Biskviidi jaoks
Vahusta munavalged sutsu soolaga tugevaks vahuks. Teises kausis vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks, seejärel lisa jahu ja vahusta veel seni, kuni kõik on ühtlane.
Lisa pool munavalgest ning sega ühtlaseks. Seejärel ülejäänu ning sega ettevaatlikult spaatliga läbi.
Kalla vormi ning küpseta umbes 15 minutit kuni kook on küps.
Seejärel keera ahju temperatuur 130 kraadini ja joonista kahele küpsetuspaberile 20 cm ring (kasuta näiteks koogivormi).
Besee jaoks
Vahusta munavalged pooleldi (no umbes vannivahu tugevuseks), seejärel lisa pool suhkrust ja mikserda mõni minut veel. Siis lisa ülejäänud suhkur ning mikserda seni, kuni suhkruterad kõik sulanud on.
Määri besee ühtlaselt paberile joonistatud ringide sisse ning küpseta umbes 30 minutit.
Seejärel jäta avatud uksega ahju, kuni need on täielikult jahtunud. Kui kasutad kahte plaati, siis vaheta nende asukoht ahjus vahepeal ära.
Rabarberimoosi jaoks
Tükelda puhastatud rabarber umbes 2cm juppideks, viska koos suhkruga potti ning lase neil keskmisel kuumusel vahepeal segades keema tõusta.
Kui rabarber on juba piisavalt vedelikku välja ajanud, siis tõsta pisut kuumust ja lase podiseda, kuni rabarber on pehme. Viimasena sega juurde vaniljepasta ning tõsta moos jahtuma.
Kreemi jaoks
Sulata valge šokolaad veevannil. Sega selle hulka mascarpone ning jäta see jahtuma.
Vahusta vahukoor tugevaks ning kui šokolaadisegu on jahtunud umbes sellele temperatuurile, et sõrmega katsudes tundub ainult natuke soojem kui kehatemperatuur, siis sega sinna alguses juurde pool vahukoorest, sega läbi ning lisa siis ülejäänud vahukoor.
Lõppakord
Lõika jahtunud biskviit kaheks (eriti hea on seda teha pika sakilise leivanoaga).
Säti pooled lauale nii, et lõikepinnad on pealpool.
Määri mõlemale poolele umbes veernad rabarberimoosist ning püüa põhjadele määrida just vedelam moosi osa. määri mõlemale põhjale ka umbes veerand šokolaadikreemist.
Tõsta üks beseepõhi kreemiga kaetud biskviidile, määri sellele veel veerand šokolaadikreemist ning tõsta siis teine beseepõhi ettevaatlikult selle peale.
Kogu selle torni otsa säti nüüd viimane besee, kata see ülejäänud kreemiga ning see omakorda viimase rabarberimoosiga. Kaunistuseks sobib näiteks mõni söödav lilleõis.