Sarikaebajate omakohus: naabrite tülidesse kistakse eri ametnikke (1)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naabrite konfliktidesse kaasatakse kolmanda osapoolena ametnikud.
Naabrite konfliktidesse kaasatakse kolmanda osapoolena ametnikud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Omakohtule lootvad sarikaebajad kaasavad tihtipeale naabritevahelistesse konfliktidesse ametnikke ja linnavõimu esindajaid.

Politsei, munitsipaalpolitsei ja linnaosa ametnike poole pöördutatakse tülidega lootuses, et võimuorganid valivad kaebaja poole. «On neid, kellele ei meeldi, et naabri puujuured kasvavad tema maal või ei meeldi naabri aia välimus ja pühapäeva lõunane muru niitmine. Konfliktide põhjuseid on mitmeid ning kui mõni neist on mõistetav, siis on ka neid, mille puhul on tegemist järjepideva isikliku kiusuga,» ütles Pirita linnaosa vanem Alina Tubli.

Mitmed kaebajad otsivad õigust ja ootavad linnaosavalitsuselt kohtuniku rolli ega rahuldu vastusega, et naaber käitub vastavalt õigusnormidele. Igale teatele lähenetakse personaalselt ja proovitakse leida lahendus. «Linnaosavalitsuse töötajad oskavad juba ette ennustada sarikaebajate pöördumisi,» naljatles Tubli. Kui tegemist on isikliku kiusuga ja naaber käitub vastavalt seadusele, siis ei jää ametnikel muud üle, kui seletada linnaosavalitsuse võimalusi ja paluda leida lahendus omavahel suheldes. 

«Loomulikult on ka neid, kellel on kaebamiseks põhjust ja keda saame aidata. Alles hiljuti sattusin kuulma juhtumist, kus koer haukus kortermajas terve öö ning see hoidis majaelanikke üleval. Samuti tuntakse muret naabrite peresuhete üle, pidades silmas laste heaolu. Neil juhtudel reageerime operatiivselt ja tegeleme murega kas ise või suuname edasi vastavate ekspertide poole,» lisas linnaosa vanem.   

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles