![Artikli foto](http://f12.pmo.ee/Pmi0yDl3hU4vCFkWoPk-P1cEoac=/1442x0/filters:format(webp)/nginx/o/2018/06/13/7898038t1h6bb3.jpg)
Tööl käivate inimeste pea igapäevaseks väljakutseks on lõuna. Vähe on ametikohti, kus toit tuleb tööandja poolt. Enamik peavad kas ise kodust midagi kaasa pakkima või käima lähedalasuvas söögikohas või poes.
Tööl käivate inimeste pea igapäevaseks väljakutseks on lõuna. Vähe on ametikohti, kus toit tuleb tööandja poolt. Enamik peavad kas ise kodust midagi kaasa pakkima või käima lähedalasuvas söögikohas või poes.
Kui kodust kaasa võetud toidu väärtust on raskem hinnata, siis kohvikus lõunatades jääb üks söögikord keskmiselt 3-5 euro piiresse, kirjutab Laenukool. Esmapilgul väheolulisena tunduv väljaminek moodustab aga ühe kuu lõikes arvestatava summa. Niimoodi mõeldes oleks ju tore, kui seda summat saaks kuidagi vähendada.
Sellest ideest inspireerituna otsustasid TF Banki töötajad osaleda Laenukooli eksperimendis «lõuna ühe euro eest». Ülesandeks oli tulla tööle toiduga, mille väärtus on maksimaalselt 1 euro.
Ülesande reeglite määramisel lähtusime mõistlikkuse põhimõttest:
Eksperimendis osales 10 inimest. Ühise jõupingutuse tulemusena õnnestus meil katta laud koduse ja kõhtu täitva toiduga. Laual olid järgmised söögid:
Seega kokkuvõttes täitsime oma eesmärgi, ja rohkemgi veel. Nimelt, kui osalejad alguses muretsesid, et äkki me jääme nälga, siis lõpuks ei jõudnud me kõike ära süüa. Järgmiseks päevaks jäi piisavalt, et kõik saaksid endale väikese vahepala lubada.
Tunnistame, et tegu polnud lihtsa eksperimendiga. Ühe euro väärtuses toidu leidmiseks kulus palju aega ja energiat. Lisaks planeerimisoskusele, olid vajalikud ka leidlikkus ja loovus. Üksi mitmele toitu valides oli keeruline, mitmekesi toitu tehes oli mänguruumi rohkem. Eksperiment näitas ka seda, et ühe euro eest on võimalik saada nii valmistoitu, poolprodukte kui ka ise tehtud roogasid.
Kuigi meie katsime laua ühiselt, õppis igaüks meist midagi juurde. Lisaks tõdesime, et teatud põhimõtted ei muutu kunagi.
Kokkuvõtteks tunnistame, et kuigi eksperiment oli põnev, valmistada lõunasöök ühe euro eest, olgu siis kollektiivselt või üksi, on tõsine väljakutse. Samas, aitas see korrigeerida oma igapäevast tarbimist ning avastada uusi toite. Sellised ettevõtmised aitavad säästa raha ja vaadata oma igakuist eelarvet uue pilguga, kuid tuua ka vaheldust. Boonusena saime meeldivalt aega veeta kolleegide seltsis.