Hiina meedia andmetel segatakse melamiini loomasööta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina tööline tassimas jahukotti. Melamiini on leitud ka jahust, mida eksporditi Kõrgõzstani.
Hiina tööline tassimas jahukotti. Melamiini on leitud ka jahust, mida eksporditi Kõrgõzstani. Foto: AFP / Scanpix

Hiina Rahvavabariigi ametlikus meedias väidetakse, et esmalt kohalikest piimatoodetest ja avastatud mürgist tööstuskemikaali melamiini on rutiinselt söödetud sisse loomadele ning selle levik on arvatust palju laiem.

 

Korrespondentide kinnitusel viitab mitmes erinevas uudistekanalis avaldatud info sellele, et melamiin on kommunistlikul maal laialt levinud kogu toiduahelas, vahendas BBC News.

Mürgitatud toidu skandaal puhkes septembris kui kümned tuhanded väikelapsed haigestusid kemikaali sisaldanud imikutoidu söömisest ning vähemalt neli neist suri. See tingis paljudes riikides Hiina piimatoodete lettidelt ärakorjamise.

Hongkongi ametnikud teatasid aga eelmisel nädalavahetusel, et melamiini on leitud ka munadest ning põllumajandusametnikud pidasid võimalikuks selle sattumist kanade organismi sööda kaudu.

Melamiin on kõrge lämmastikusisaldusega tööstuskemikaal, millega saab näidata toidus kõrgemat valgusisaldust, et see läbiks kvaliteedikontrolli.

China Daily kirjutas tänases juhtkirjas, et kohalikus toiduainetööstuses näib olevat kehtinud vaikiv kokkulepe, kuidas vähendada selle kemikaali abil tootmiskulusid. Nanfang Daily tõdes, et melamiini segamine loomasööda sisse on «avalik saladus».

Hiina ametnikke on kritiseeritud selle pärast, et nad algselt üritasid skandaali kinni mätsida ja varjata mürgiaine kasutamise ulatust, nagu on riigis varemgi tehtud tervishoiualaste kriiside puhul. Tänased avameelsed artiklid ajalehtedes on vaatlejate sõnul kommunistliku riigi jaoks üsna ebatavalised ning näitavad, et ka valitsus tunnistab nüüd probleemi toiduinspektsiooniga.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles