Paljud roosikasvatajad jätavad teadmatusest tegemata olulise hooldusvõtte (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Väga paljud roosikasvatajad jätavad suvisel ajal teadmatusest tegemata olulise hooldusvõtte, mistõttu taim näitab märksa vähem õisi kui võiks.

Et roosid korralikult õitseks, tuleb neile esmalt valida hea kasvukoht (täispäike, kuid mitte täiesti tuulevaikne) ja siis korralikult hooldada. 

Tihti kipuvad eriti algajad roosikasvatajad arvama, et roosidele piisab kevadisest ja hilissügisesest hooldamisest, ülejäänud aja saavad lilled ise hakkama. See ei pea aga sugugi paika.

Kui selle peale ikka tullakse, et kuival ajal on roosile juua vaja (vähemalt 1-2 korda nädalas), siis suvine väetamine unustatakse reeglina ära ja piirdutakse vaid kevadisega, ütleb asjaarmastajast pika kogemusega roosikasvataja Raina.

«Olen selline hobikasvataja, kelle käest ikka nõu küsitakse, peamiselt just seda, kuidas ma oma roosid nii ilusti õitsema saan. Ja peaaegu alati selgub, et puudub teadmine suvise väetamisvajaduse kohta,» räägib Raina ja lisab, et lillele on ikka jõudu vaja.

«Roose peaks väetama ideaalis üks kord kuus, aga kui nii tihti ei taha, siis kindlasti kevadel ja teist korda suve keskpaigas,» juhendab ta.

Kas kasutada spetsiaalset roosiväetist või eelistada mingeid looduslikke alternatiive, on Raina sõnul igaühe enda valik, sest hästi toimivad nad kõik. 

Rooside kasvuaegse hoolduse kohta saab rohkem lugeda SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles