Vanemad ei oska enam lapsi kodus õigesti sööma õpetada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Lapsevanemate üha kasvav probleem on viitsimatus oma lastele kodus korralikke lauakombeid õpetada, mistõttu järeltulijate arengus on tublisti puudujääke ja koolis ei oska nad söögiriistadega süüa.

Väga terav on see probleem Suurbritannias, kus tehtud uuringust selgus, et enam kui pooled koolieelikutest ei oska kasutada nuga ja kahvlit, vahendab Daily Mail.

Selle asemel, et lastele lauakombeid ja söögiriistadega söömist õpetada, lasevad vanemad neil kätega süüa. Sedasi kasvatatud lastel tekib tublisti puudujääke sotsiaalsetes oskustes, samuti ei saanad kooli minnes söömisega hakkama, sest seal kätega süüa ei lubata.

Kuid puudujääke tekib ka vaimsel tasandil: noa ja kahvli kasutamine arendab peenmotoorikat, mis omakorda ergutab ajutööd. Kui laps söögiriistu kasutama ei õpi, mõjutab see tema arengut igakülgselt.

StemProjecti uuringus osales 3000 lapsevanemat, kelle lapsed on vanuses kaks kuni viis eluaastat. 54 protsenti vastanutest tunnistas, et nende lapsed tõepoolest söögiriistu kasutada ei oska.

«Muidugi tundub kiirem ja lihtsam lapsel ise kõht täis sööta või lasta tal kätega süüa, selle asemel et õpetada kasutama nuga ja kahvlit, aga see maksab hiljem kätte,» ütleb uuringu tegijate hulgas olnud Anna Edwards.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles