Värskete viljade säilitamisel kiputakse tihtipeale vigu tegema - et juurviljad säiliksid võimalikult kaua värskena, tasub mõned lihtsad nõuanded taas päevakorda tuua.
Võitlus toiduraiskamisega: nõuandeid punapõsksete tomatite ja mahlaste kurkide säilitamiseks
Valmivad viljad toovad palju rõõmu hobiaednike kapsaaeda. Kuidas aga seda rõõmunatukest pikendada ning tagada viljade värskus ja tervislikkus? Rahvusvahelise toidu raiskamise vastu võitlemise projektiga «Global learning approach on food waste in non-formal education» liitunud Eesti Korteriühistute Liit annab mõned head kodused nõuanded kurkide ja tomatite säilitamiseks.
Tomatile ei meeldi külmkapis
Punapõsksed lemmikud pelgavad külma ning eelistavad kõledate temperatuuride asemel pigem lihtsalt üht varjulist peidupaika. Tomat säilib kõige paremini temperatuurivahemikus 14-16 soojakraadi. Õigesti hoiustatuna säilivad tomatid kuni kaks nädalat.
Tomat vajab veidi õhku lisaks
Tomateid ei tohiks hoida kilekotis, vaid need võiks kaussi, kandikule või mõnda muusse kaaneta anumasse ümber tõsta.
Tomat ei sõbrusta puuviljadega
Tomat eritab gaasilist taimehormooni etüleeni, mis kiirendab viljade valmimist – taoline naaber toiduriiulil võib aga viia näiteks banaanide riknemiseni.
Kurk pelgab niiskust ja külma
Kuigi meile meeldib värsket kurki külmkapis hoida, tasub siiski meeles pidada, et ka värske kurk ei taha liialt külma ja niisket keskkonda – külmkapi alumises köögiviljasahtlis võib kurk kuni kaks päeva vastu pidada. Kõige paremini säilivad kurgid 15-kraadises keskkonnas. Sahvris hoia kurgid ja tomatid eraldi – tomatist erituv etüleen viib ka kurgi riknemiseni.