Kätrin teab lisada, et kali annab lihale mõnusalt mõrkjas-magusa järelmeki ning väga kauni värvi, mis muudab selle eriti isuäratavaks.
«See ääretult lihtne marinaad on suvel väga tänuväärne – valmib imekiiresti ning piisab vaid 2 – 3 tunnist marinaadis, et grillil valmiks pehme, magus-mõrkja järelmekiga maitsev liha. Sobib suurepäraselt nii sea- kui ka kanaliha marineerimiseks ning julgemad võivad proovida ka kanasüdameid marineerida,» lisas ta.
- 1 suur küüslauguküüs
- 1 pöidlasuurune jupp värsket ingverit
- 2 spl sojakastet
- 1 spl sidrunimahla
- 0,5-liitrine pudel naturaalselt kääritatud kalja
Riivi kaussi küüslauk ja ingver peenikese riiviga ning lisa sojakaste ja sidrunimahl. Vala peale kali. Tõsta meelepärased lihatükid marinaadi ning lase 2 – 3 tundi või kuni üleöö tõmmata. Grilli kuumadel sütel.
Julgemad marineerivad lisaks lihale kaljatõmmises ka kanasüdameid. Eriti mõnus saab roog siis, kui marinaadi natuke tšillit lisaks hakkida. Alguses pisut võõrana tunduvad kanasüdamed on kiiresti ja ilma suurema vaevata valmiv jaanipäeva hittroog.
Lükka paar tundi marinaadis tõmmanud kanasüdamed bambustiku otsa ning grilli kuumade süte kohal küpseks (võtab aega 6 – 8 minutit). Serveeri kuumalt.
Jaapani köögi magus-soolane ja väga universaalne teriyaki-kaste, mis siinmailgi populaarseks saanud, on meie oma köögis lihtsalt ja kodumaiselt teisendatav.
Teriyakilikult magusa nüansiga, lisaks meile nii sobiva kerge leivamekiga kaljasiirup sobib ideaalselt nii juurviljade kui ka liha pintseldamiseks grillimise ajal. Lisab imekauni sügava tooni ja mõnusat mahlast maitset.
Tarvis on 1,5 liitrit naturaalselt kääritatud kalja (soovitatavalt tugevama maitsega naturaalne tume kali). Keeda kalja keskmisel kuumusel 2 tundi, kuni 1,5 liitrist joogist on alles klaasijagu kanget, mustjaspruunilt sillerdavat siirupit.
Villi saadud leem puhtasse õhukindlasse topsi ning kasuta suve jooksul erinevate grill-lihade ja köögiviljade maitsestamiseks. Proovi näiteks lõhe, šampinjonide ja suvikõrvitsaviilakatega.