Möödunud laupäeval kirjutas Lääne Elu, et niigi kidur Haapsalu turg on sellest sügisest veel lahjem, sest turul ei müüda enam kodus valmistatud toitu: hapukapsast, keedupeeti, hapukurki, kohupiima jms.
Põhjus on lehe väitel toiduseaduses, mis seab kodus töödeldud toidu müügile oma nõuded. Kui toidu omadused, koostis või kuju muutub, peab müüja olema FIEna või osaühinguna kirjas majandustegevuse registris, kirjutas leht.
Põllumajandusministeeriumi toidu- ja veterinaarosakonna juhataja Hendrik Kuuse sõnul pole see aga päris nii. «Mitte keegi ei keela müüa mammidel ei kapsast, ei hapukurki, ei keedetud peeti,» märkis ta.
Mainitud seadusemuudatus jõustus aga Eestis juba 1. jaanuaril 2006. «Kaks ja pool aastat ei ole selle üle olnud mingit diskussiooni või kaebusi, turul on kõik müügid toiminud,» oli Kuusk üllatunud, et teema praegu nii teravalt üles võeti.
Enne 2006. aastat oli enda valmistatud toidu müümine Kuuse sõnul juriidiliselt illegaalne tegevus ja 1. jaanuarist 2006 ei tehtud tema sõnul kauplejate elu mitte keerulisemaks, vaid viidi seadus hoopis vastavusse tegelikkusega.
Sisuliselt pandi kodus toidu töötlejatele vaid oma tegevusest teavitamise kohustus. Enne seadusemuudatust oleks aga sellise toidukauba müüja pidanud Kuuse sõnul olema tunnustatud, mis on suurettevõttele mõeldud keeruline protsess.
«Seaduslikult oleks pidanud nad palju rohkem vaeva nägema, palju rohkem pabereid täitma,» selgitas ta.
Lisaks on teavitamine tema sõnul oluline ka tarbija kaitsmise seisukohast, sest kaebuste puhul on siis võimalik kindlaks teha, kus antud toitu toodetakse, et seda ka kontrollida.