Tervisliku menüü koostamisel aitab internet

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tervise Arengu Instituudil (TAI) valmis juba paar aastat tagasi tasuta internetipõhine toitumisprogramm, mille eesmärgiks on aidata inimesi toitumisharjumuste parandamisel. Tänaseks on programmil registreerunud kasutajaid pea 3000.

TAI toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul on programm lihtsamaks teinud paljude lasteaedade ja koolide menüüde koostajate töö, kuid sealt leiavad abi ka need, kes soovivad enda või oma pere toitumisharjumusi parandada.

Iga registreeritud kasutaja saab toitumisprogrammis nii-öelda oma ruumi, kuhu salvestada menüüd ja retseptid. Programmis on ligi 1000 toiduaine ning 800 roa andmed, lisaks saab registreerunud kasutaja alla laadida ning vastavalt oma vajadusele muuta olemasolevaid retsepte ning koostada täiesti uusi.

Kui inimesel on soov oma toitumisharjumusi programmi abiga parandada, võiks Pitsi õpetuse järgi alustada hetke menüü analüüsimisega. Sisestada programmi nädala jooksul tarbitud toidud, joogid ja nende kogused, arvutada leheküljel asuvate kalkulaatorite abil kehamassiindeks ning täpne energiavajadus.

«Pärast oma nädala toitumise analüüsi proovida vaikselt muuta toitumist selles suunas, et järgmise nädala analüüs annaks juba positiivsemaid tulemusi. Kindlasti on abi sellest, kui jälgitakse toitumise kuldset nelikut: vastavus vajadusele, mõõdukus, tasakaalustatus ja mitmekesisus ning püütakse toituda vastavalt toidupüramiidile,» soovitas Pitsi.

Lisaks toitumisele on oluline tähelepanu pöörata ka liikumisele ja puhkamisele.

«Terve keha ja vaimu tagavad lisaks tasakaalustatud toitumisele ka regulaarne liikumine ja stressi maandamine,» ütles Pitsi.

Kasulikud lingid

Toitumisprogrammi keskkonda viib link veebilehelt www.terviseinfo.ee.

Lapsevanemad leiavad toitumisalast infot aadressilt www.toitumine.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles