Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Värviline suvesalat

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Kadri Kroon

Kadri Kroon õpetab tegema geniaalselt lihtsat kartulisalatit. Eestimaistest värsketest juurikatest, aga hoopis kreeka moodi.

Sel suvel Eestimaal tuuritades olen sattunud kokkama paikadesse, kus supermarketi kirju valik täielikult puudub ja tuleb oma toidufantaasiad lendu lasta, lähtudes külapoe ja taluniku pakutavast.

Seekordne salat sai alguse Liiva poest Muhu saarelt pärast seda, kui kogu festivali Juu Jääb seltskond rohutirtsuparvena poest üle oli käinud.

Kõik salatiained on nii lihtsad, et vähemasti seekord ei pea te tikutulega imelikke maitseaineid poest taga ajama. Kreeka väikesaarte hõngu annab salatile rohke till,  küüslauguga vinegrettkaste ning juust.

•    1 kg värskeid kartuleid
•    8 porgandit
•    3 punast paprikat
•    1 pakk kitsejuustu või fetat
•    suur kimp värsket tilli
•    4 küüslauguküünt
•    50 ml külmpressitud oliiviõli
•    3 sl punase veini äädikat
•    1 sl vedelat mett
•    soola ja musta pipart


Pese kartulid ja porgandid harjaga, jäta koor peale. Keeda mõlemad soolaga maitsestatud vees eraldi pottides. Jäta porgandid veidi kõvemaks kui tavaliselt. Grilli terved paprikad kiirelt suure leegiga sütel, nii et paprika koor tumedaks söestub.

Lase paprikatel jahtuda, eemalda koor ja seemnetega sisu. Hoia veekauss enda ligi – saad vahepeal käsi söestunud kooretükkidest ja seemnetest puhtaks pesta. Lõika paprika jämedateks tükkideks.

Tükelda kartulid umbes 2 cm suurusteks kuubikuteks. Viiluta porgandid paksudeks seibideks. Purusta laia noaga küüslauguküüned ja haki võimalikult peeneks. Pane kaanega purki õli, äädikas, mesi ja küüslauk. Šeigi purki, kuni kaste on ühtlane. Haki värske till. Pane kartulid, porgandid, paprikad suurde salatikaussi. Puista peale rohke hakitud till ja lisa ka õlikaste.

Sega kõik korralikult läbi, maitsesta soola ja pipraga. Parem oleks kasutada meresoola ja terapipart otse veskist. Kontrolli maitseid. Kui kasutad kitsejuustu asemel fetat, pead arvestama, et juust on ise küllaltki soolane. Lõika juust 1 cm kuubikuteks ja piki salati sisse. Ära enam salatit läbi sega, siis jäävad juustutükid ilusti terveks ja salati erksad värvid säilivad puhtana.

Tagasi üles