Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Põnev ploomikaste lihale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Heleriin Adelbert
Copy
Artikli foto
Foto: Evelin Ilves/Facebook

Presidendiproua Evelin Ilves kirjutas enda Facebooki lehel, et ploomidest saab teha suurepärast ja erilist kastet liha juurde. «Tasub teistmoodi teravust proovida!» soovitas naine.

«See retsept tuli kingiks kaasa Gruusiast ja on üks killuke minu oktoobris ilmuvast kokaraamatust. Kuna ploomide aeg on selleks ajaks läbi, avaldan ta siinkohal ära. Imeliselt sobib see mõistagi lambalihaga,» selgitas Ilves.
 
Tkemali ehk ploomikaste liha juurde 
 

  • 1kg ploome
  • 1 pea küüslauku, hakitud
  • 1 kl vett
  • 1-2 tl kaneeli (saab ka ilma)
  • 3 tl koriandriseemneid, jahvatatud
  • punt värsket koriandrit (cilantro), hakitud
  • punt värsket tilli, hakitud
  • 1 spl punase veini äädikat või 2-3 spl punaveini
  • 2 spl mett
  • teravat punast pipart või tšillit
  • meresoola

 
Pane ploomid tervena 30-40 minutiks keema. Seejärel aja nad läbi jämeda sõela, et koored ja kivid eemaldada. Pane uuesti madalale kuumusele, lisa ürdid, maitseained, küüslauk ja äädikas. Hauta 10-15 min madalal kuumusel ja ongi valmis.

Kui tahad hoidisena säilitada, on nüüd õige aeg kõik see maius kuumadesse purkidesse pista. Serveerimisel lisa antud kogusele 200g sulavõid, puista peale värsket hakitud koriandrit ning lammas pole kunagi nii hea maitsnud! 
 

Tagasi üles