Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Mõnus suvikõrvits

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Suvikõrvitsa-seeneroog
Suvikõrvitsa-seeneroog Foto: Jaan Heinmaa / «Suvetoidud»

Suvikõrvitsa võib koos sinihallitus­juustuga grillile panna või ka seentega sobitada, pakub kokandustoimetaja Pille Enden.

Kodukirja köögitoimetaja ja kokaraamatute autor Pille Enden tunnistab, et suvikõrvits on tema kodus köögiviljadest vaat et esikohal: «Seda eriti suvel, kui valmivad heleda koorega sordid, mida nimetatakse ka kabatšokkideks.» Üks pontsakas isend on tal alati igaks juhuks varuks.  

Kõige tihedamini läheb suvikõrvits Pillel pannile: lõikab umbes 0,5–1 cm viiludeks, küpsetab mõlemalt poolt kuldpruuniks, raputab peale soola- pipart ja enamasti ka riivitud parmesani juustu. Tema köögis asendab see tihti kartulit või muud lihakõrvast, ent sobib ka kergeks eineks.

«Ka grillitud suvikõrvits on imehea,» kinnitab Pille. Seda võib grillida viiludena grillrestil ja seejärel maitsestada. Või küpsetada süte kohal fooliumkarbis koos vähese õli ja maitseainete-ürtidega.

Samuti võib grillides laduda suvikõrvitsale peale õhukesed sinihallitusjuustu viilud, maitse saab veelgi rikkalikum.

Samuti on maitsvad ja lihtsad kõik suvikõrvitsast tehtud panniroad. Proovige näiteks mõnusat varianti, mis passib hästi värske kartuli või liha kõrvale: praadige sibul õlis, lisage suvikõrvitsaviilud ja kuumutage läbi.

Siis kallake juurde kohvi- või vahukoort ning lisage sinihallitusjuust – hautage, kuni juust sulab. «Kes peab sinihallitusjuustust eriti lugu, võib lisada ainult seda ja siis juba rohkem. Juustust moodustubki kreemine kaste,» räägib köögitoimetaja.

Lisaks sobib see vili Pille meelest imehästi seentega – südasuvel kukeseentega, hiljem puravike või kitsemamplite, aga ka teiste metsaseentega. Samuti võib katsetada lihtsat salatit, kus suvikõrvits sees: lõigake see juurviljanoaga võimalikult õhukesteks viiludeks, lisage sibularattad, sidrunimahl, oliiviõli, pipar-sool ja laske pisut seista.

Suvikõrvitsa-seeneroog

Neljale

•    2 sibulat

•    500 g suvikõrvitsat

•    1 sl õli

•    200 g kukeseeni (vm värskeid seeni)

•    4 sl maitsestamata toorjuustu

•    1,5–2 dl kohvikoort

•    soola, pipart


Koori sibulad ja viiluta, suuremad poolita eelnevalt. Kuumuta pannil õlis  sibulaviile 3–4 minutit, lisa õhukesteks viiludeks lõigatud suvikõrvits, suuremad poolita eelnevalt. Kuumuta veel 2–3 minutit. Lisa kukeseened, kuumuta veel  2–3 minutit.  Lisa toorjuust ja kohvikoor, sega läbi ja hauta mõned minutid. Kellele maitseb sinihallitusjuust, võib lisada ka tibake seda. Maitsesta soola-pipraga.

Suvikõrvitsa-suitsujuustusupp

Neljale

•    1 kg suvikõrvitsat

•    0,5 dl oliiviõli

•    3–4 küüslauguküünt

•    peotäis basiilikulehti

•    8 dl kanapuljongit

•    1 dl kohvikoort

•    petersellilehti

•    200 g suitsujuustu

•    soola, pipart


Koori suvikõrvitsad, lõika pikuti neljaks ja umbes 0,5 cm viiludeks. Haki küüslauk ja basiilikulehed. Kuumuta suvikõrvitsat, küüslauku ja basiilikulehti õlis 6–7 minutit madalal kuumusel, kuni suvikõrvitsad on kergelt pruunistunud ja pehmed, maitsesta soolaga. Lisa puljong ning keeda kaaneta veel 10 minutit.

Tõsta pliidilt ja püreeri. Sega hulka kohvikoor ja hakitud petersell. Lõika suitsujuustult pruun koorik ja lisa tükeldatult supile. Kuumuta segades, kuni juust on sulanud. Vajadusel aita parema konsistentsi saavutamiseks saumikseriga kaasa. Maitsesta soola ja pipraga. 

Tagasi üles