Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptisoovitus: kodused aurukuklid austerservikutega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig tutvustab bao’sid ehk aurukukleid, mille tainas kergitatakse kõigepealt pärmiga ning hiljem lisatakse küpsetuspulber. Kuklite vahele võib seente asemel sättida mida iganes, mis parasjagu isutab – olgu see siis taimne täidis,rebitud liha või eelmise päeva praejäägid. 

Baod

  • 525 g jahu
  • 1,5 spl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl kuivpärmi
  • 250 ml vett
  • 1 spl õli + veel pisut kuklite määrimiseks
  • 1 spl valge veini äädikat (originaalis riisiäädikat)
  • 1 spl küpsetuspulbrit

Seened

  • 2 karpi austerservikuid
  • 5 spl hoisin kastet
  • 0,5 sidruni mahl
  • Praadimiseks õli

Salat

  • Umbes 250 g punast kapsast
  • 3 vart sellerit
  • 1 suurem roheline sibul
  • Peotäis koriandrit
  • 0,5 sidruni mahl
  • 1 spl mahedamaitselist õli
  • 2 kuivatatud tšillit (pane vähem, kui vürts ei meeldi)
  • Soola

Õli

  • 4 spl mahedamaitselist õli
  • Punt koriandrit
  • 1 suurem roheline sibul
  • Suts soola

Baod

Sega omavahel suures kausis jahu, suhkur ning sool.

Lahusta pärm kõigepealt 1 spl soojas vees, seejärel sega sinna juurde õli, äädikas ning ülejäänud vesi.

Sega vedelik kuivainetega, sega see taignaks ning sõtku umbes 10 minutit, kuni saad ühtlase taigna. Säti taignapall õlitatud kaussi, kata köögirätikuga ning jäta kaheks tunniks kerkima.

Kalluta kerkinud tainas tööpinnale, ning vajuta sellest õhk välja. Raputa küpsetuspulber taignale ning sõtku tainast jälle umbes 5 minutit. Rulli taigen umbes 3,5 cm vorstiks ning lõika see vorst 16 umbes ühesuuruseks jupiks. Rulli iga jupp käte vahel pallikeseks.

Alustades esimesena rullitud pallikeseks rulli pallike taignarulli (või pudeliga) umbes 0,5 cm paksuseks ovaaliks. Ovaal pintselda kergelt õliga, tee söögipulk samuti õliseks ning säti see taigna peale nii, et see oleks umbes täpselt selle keskel, tõsta üks taigna pool üle söögipulga teise poole peale ning tõmba siis söögipulk ettevaatlikult välja.

Korda sama ülejäänud pallikestega ning valmisvolditud kuklihakatised tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata kergelt õlitatud toidukilega ning jäta need umbes 1,5 tunniks sooja kohta kerkima.

Küpsetamiseks kuumuta auruti* keskmiselt kuumaks ning auruta kukleid umbes 8 minutit, kuni need on mõnusalt kerkinud. Ilmselt pead seda mitmes osas tegema. Säti kindlasti kuklite alla küpsetuspaber, sest muidu need võivad aurutisse kinni jääda.

Seened

Rebi seened ribadeks ning sega hoisini ning sidrunimahlaga läbi ja jäta vähemalt pooleks tunniks seisma.

Kuklite küpsemise ajal prae kuumal pannil õli sees mõnusalt krõbedaks.

Salat

Ribasta punane kapsas nii õhukeselt, kui vähegi suudad, haki peenelt hulka seller, sibul ja koriander.

Maitsesta sidrunimahla, soola ja tšilliga, lisa õli ja mudi kõik käte vahel korralikult läbi ning jäta see vähemalt pooleks tunniks seisma, et maitsed ühtlustuda saaksid.

Õli

Haki umbes pool sibulat alates valgest osast üliõhukesteks viiludeks ning tõsta kõrvale.

Ülejäänud sibul ning koriander haki jämedalt ning seejärel surista koos õliga saumikseri abil ühtlaseks. Maitsesta soolaga ning sega sisse õhukesed sibulaviilud.

* Kui sul aurutit ei ole, minul näiteks pole, siis see ei ole maailma lõpp. Selle asemel võtsin suure poti, sättisin selle põhja madala kuumakindla kausi ning kallasin potti kuuma vee nii, et kausi ülemine äär jäi napilt kuivaks. Seejärel sättisin potti kausi peale tavalise puidust korvi ning oligi kodukootud aurutaja valmis.

Tagasi üles