Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Tippkokk soovitab: grilli kala kuuseokste vahel

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kala kuuseokstes.
Kala kuuseokstes. Foto: Jörgen Kohal

Eestimaa metsades kasvavad taimed, seened ja marjad on täis vitamiine ning häid maitseid, mida tuleb kindlasti ära kasutada oma toiduvaliku rikastamiseks. Ja kala grillimisel tasub fooliumi asemel proovida hoopis kuuse-, kadaka- või männioksi, õpetab Rimi kokk Jörgen Kohal.

«Nii Eesti metsades kui aedades kasvab selliseid marju, mis sobivad tänu maitseomadustele imehästi liha marineerimiseks. Mustikad, murakad, pohlad, sõstrad, tikrid – neist marjadest saab teha moosi, või miks ka mitte, hoopis liha marinaadi! Ühe kilogrammi liha kohta läheb vaja 100-150 grammi marju. Purusta marjad, lisa soola, õli ning oma lemmikürte. Liha peab marinaadis seisma vähemalt neli tundi,» soovitab Rimi kokk Jörgen Kohal. Tippkokk tuletab meelde, et marinaad peab liha ühtlaselt katma, mitte seda ujutama – enne grillile asetamist tuleb lihalt liigne marinaad eemaldada.

Teine näpunäide, mida Jörgen Kohal grillisõpradel kindlasti järgida soovitab, on okaspuuokste kasutamine fooliumi asemel: «Metsas kasevihtasid tehes võta kaasa kuuse-, kadaka- või männioksi ning kala grillides enam fooliumit vaja ei lähe. Eriti hea on küpsetada sellisel viisil meie Eesti kalu nagu koha, haug ja ahven. Maitsesta kala meelepäraselt, mässi oksad kala ümber või kasuta resti. Ära karda, kui okkad ning oksad ära põlevad. Kala on okste sees kaitstud ning saab just oma õige meki!»

«Kui lihast ja kalast kõht täis, leidub siin-seal juba seeni. Asenda oma lemmikroogades liha seentega ning jällegi on toidulaual midagi uut. Just vähetöödeldud kukeseened on selleks katsetuseks parimad! Praetud kukeseened ja värske keedukartul tilliga – nende maitsete vastu lihtsalt ei saa,» sõnab Jörgen Kohal. «Magustoiduks aga sööge marju, kui nad on kõige paremad ning küpsemad.»

Kukeseened.
Kukeseened. Foto: Jörgen Kohal
Tagasi üles