Väiksemas kortermajas elades on reeglina konflikte vähem (2)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii väiksemal kui suuremal kortermajal on oma võlu.
Nii väiksemal kui suuremal kortermajal on oma võlu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nii väiksemal kortemajal kui tornelamul on omad plussid ja miinused - kuidas aga leida kirjus kinnisvarameres see õige?

Väikese kortermaja juures hinnatakse kõige rohkem naabrite vähesust, vahetut suhtlust ning omamoodi kogukonna teket. Väike kortermaja on aga Arco Vara maakler Märt Roosi sõnul omamoodi kompromiss neile, kes eramaja ja aia eest hoolitseda ei soovi, ent kes ei soovi sealjuures elada ka mõnes kõrghoones. 

Sulle sobib väike kortermaja, kui:

  • hindad privaatsust ja rahu – väikeses majas on naabreid ja nende külalisi ning autosid vähem kui suures majas;
  • väärtustad turvatunnet – see tekib tänu sellele, et tead ja tunned oma naabreid;
  • tahad, et su laps leiaks mängukaaslasi – ühises koduhoovis tekivad laste vahel kergesti sõbrasuhted;
  • sulle meeldib tunne, nagu sa ei elakski kortermajas – see tekib kergesti, kui on võimalus toast terrassile ja terrassilt hoovi astuda;
  • sulle meeldib kiire ja kerge asjaajamine – väikeses majas on millegi ühiselt otsustamiseks lihtsam elanikud kokku saada.

«Samas on väiksemas majas ka väiksem ühine maksevõime, nii et kui on vaja laenu võtta, võib see osutuda keerulisemaks kui suure maja puhul,» ütles Roos. Samuti tuleb korterelamu kindlustus vähemate inimeste vahel jagades ühes korteri kohta kallim kui suuremates majades. 

Väike kortermaja ei sobi sulle, kui:

  • hindad anonüümsust ega soovi naabritega suhelda/tegemist teha;
  • kui pead oluliseks maa-alust garaaži, mida väikesel majal suure tõenäosusega ei ole;

Suures majas elamine toob Roosi sõnul paratamatult kaasa suurema huvide konflikti. Kas vahetada näiteks välja katus, soojustada fassaad, rajada kivikattega parkla või hoopis laste mänguväljak? Mida suurem maja, seda rohkem on ka inimesi ja erinevaid arusaamu. Ent ka tornelamuelul on oma plussid. 

Sulle sobib korter tornelamus, kui:

  • väärtustad anonüümsust – suures majas on palju elanikke ja omavahel puututakse vähem kokku
  • hindad kodu turvalisust – suures kortermajas on tihti vahekoridorid ja korrustevahelised uksed lukustatud ning neid saavad avada ainult korruse elanikud, mistõttu võõrad sinna ei satu
  • sulle meeldib, et kõik on käe-jala juures – suuremad elamud paiknevad reeglina hea infrastruktuuriga asukohtades, kus on välja kujunenud hea transpordiühendus ning kauplused, ametiasutused ja muu on lühikese jalutuskäigu kaugusel
  • sulle meeldib raha kokku hoida – suures majas on suurem osa tegevustest ühistu kanda ning kulud jaotatakse ühiselt kõigi paljude omanike vahel.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles