Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Hapukapsad vanaema moodi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Jaan Heinamaa

Äsja ilmunud «Vanaemade kokaraamatus» jagavad vanaemad üle Eesti muu kõrval hüva õpetust, kuis teha koduseid ja ehedaid jõuluroogi, seapraadi ja hapukapsast.

Kui kõiksugu tšilli- ja karrieksootika ära proovitud, jõutakse ringiga ikka tagasi nende maitsete juurde, mis lapsepõlvekodust pärit.

Iseäranis jõulude aegu, mil nostalgiale ja traditsioonile on meelel ja keelel rohkem ruumi. Tiina Väljaste, Lia Virkuse ja Pille Endeni kokku pandud vastne «Vanaemade kokaraamat» on just see koht, kust otsida juhatust siis, kui ihkaks valmistada midagi tuttavlikku ja kodust. Isegi siis, kui oma vanaema retseptivihik käepärast, võib vahelduseks kiigata teiste köögikunsti poole, saamaks nõu, kuidas teha koduseid jõulutoite ükskõik millise vanaema moodi.


«Need on lihtsad road, eheda mait­sega, odavad pealegi,» kiidab üks raamatu autoreid Lia Virkus, kes on need toidud ise ära proovinud.

Vilma magushapukapsas

Neid magushapusid kapsaid tehti tihti ka liha või viinerite kõrvale. Kiire valmistada ja kartuliga koos korralik õhtusöök.

Neljale. 700 g kapsast ehk pool keskmist kapsapead, 1 tl võid, 1 ¾ klaasi vett, 1 sl 30% äädikat, 2–3 sl suhkrut, 2 sl jahu, soola.

Lõigata kapsas ribadeks. Sulatada teelusikatäis võid suuremas potis, lisada kapsas ja segada rasvainega läbi. Kallata juurde 1,5 klaasi keeva vett ning hautada kaane all pehmeks (u 30 minutit). Vajadusel võib keetmise ajal tulist vett juurde kallata. Lõpuks lisada suhkur, jahu, sool, maitse järgi äädikat (või 1 sl). Lasta veel läbi keeda.

Hapukasad lihaga

Lapsed tellivad neid hapukapsaid vanaemalt igaks jõuluks. Urve hautab kapsaid vanas malmpotis puuküttega ahjus süte peal. Nõnda maitsevad need kõige paremini.
Kümnele. 2 kg hapukapsaid, 1 kg läbikasvanud sealiha kamaraga (nt sea küljetükk), soola, suhkrut.

Liha lõigata viiludeks, maitsestada soolaga. Tõsta ahjupoti põhja pool hapukapsa kogusest, siis panna liha ja ülejäänud kapsas. Lisada nii palju vett, et kõik oleks kaetud. Panna kaas peale ja küpsetada ahjus 200 ˚C juures vähemalt kaks tundi (või kuni kapsas ja liha on pehmed). Maitsestada soola ja suhkruga ning segada läbi. Liha peaks olema nii küps, et laguneb segades tükkideks.

Seapraad

Vanaemadel oli jõuluõhtul alati ahju pandud ka tükike kamaraga seapraadi. Kõrvale pakuti hapukapsaid ning kartuleid, mis sätiti liha kõrvale küpsema või keedeti potis valmis.
Kuuele kuni kaheksale. 2–3 kg kamaraga sealiha, soola, maitsejuurvilju (porgand, pastinaak, juurseller jt).

Panna sealihatükk algul ahjupannile, kamarapool allpool. Valada juurde veidi vett ja küpsetada kuumas ahjus 10–15 minutit. Siis keerata liha ümber ja lõigata kamar terava noaga ruuduliseks. Raputada soola peale. Lisada pannile ka maitseköögiviljad ning küpsetada praad valmis (2–3 tundi). Aeg-ajalt kasta liha leemega.

Väga rasvase sealiha korral korjata osa rasva pannilt ära; seda võiks alles jääda vaid niipalju, et saaks liha üle valada. Pikaajalisel küpsetamisel läheb rasv kõrbema ja jätab praekastmele ebameeldiva maitse.

Et kontrollida liha küpsust, torgata sinna terav nuga – kui väljavoolav lihamahl pole enam punane, on praad valmis. Küps liha lõigata õhukesteks viiludeks ja serveerida. Kastmeks pakkuda praeleent, kuhu soovi korral lisada väheke võis kuumutatud jahu ja rõõska koort.

Kommentaarid
Tagasi üles