Ta on põletikuvastane taim, antiseptik puhastamiseks, viirusevastase toimega. Hingamisteede haiguste korral aitab hingamisteid puhastada ja mikroobidest vabastada. Rosmariin on elujõuline ürt, mis aitab tervist taastada.
Rosmariin on väärt maitsetaim. Lisaks sellele, et ta annab toidule imelise maitse ja lõhna, sisaldab ta ka palju organismile kasulikku: rosmariin on hea rauaallikas, ka kaltsiumi ja B6-vitamiini. Vanas Kreekas kasutati rosmariini liha maitsestamiseks.
Eriti sobib kana- ja lambalihale, kalale, suppidele, hautistele ja salatitele. Meeldivalt täiendab suvikõrvitsa, rohelistest ubadest ja sparglist valmistatud toite, tõhus nüanss Brie juustule (eriti hästi sobib ahjus küpsetatud juustuga).
Värsked rosmariinilehed annavad toidule parema maitse ja aroomi. Kuivatatud lehtede tarvitamisel tuleks nad uhmris purustada, sest nad võivad olla teravad. Ta on tugev maitseaine, tarvitada tuleks mõõdukalt.
Usuti, et rosmariinis peitub igavese nooruse ja ilu saladus. Ungaris toodeti värsketest rosmariiniõitest, lavendlist, mürrist ja alkoholist nn Ungari kuninglikku vett, mis oli esimene destilleeritud parfüüm. Selle nimetus tulenes sellest, et Ungari kuninganna ravis sellega halvatust ja omistas raviomadused just rosmariinile.
Eeterlikku õli kasutatakse kosmeetikatööstuses laialdaselt. Rosmariiniveega pesemine kirgastab nahka, auruvann mõjub nahale puhastavalt ja toniseerivalt. Suuvesi valgendab hambaid ja värskendab suulõhna. Mõjub hästi juuste kasvule, tähelepanu, kiilaspäisusele kalduvad mehed!
Tänapäeval valmistatakse rosmariini baasil mitmesuguseid salve, leotisi ja kompresse, parfümeeriatööstuses on tal kindel koht.
Tähelepanu: vastunäidustatud on rosmariin rasedatele, epilepsiahaigetele ja kõrge vererõhuga inimestele.