16-aastase kestvusega puitfassaadivärv hoiab puidu kaua kauni ja tervena

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AkzoNobel

Elamu, kuuri ja garaaži ehitamisel ning aia ja väravate rajamisel kasutatava puidu iga seisneb tema kaitsmises ilmastikuolude eest: nii liigniiskuse mõjul seenhaiguste ja mädanike kui ka kuuma päikese tõttu praguliseks kuivamise eest. Kuidas seda teha nii, et puit oleks tõesti pikaajaliselt kaitstud, räägib värvi- ja liimitootja Akzo Nobel Baltics AS tootejuht Heiki Tuisk.

„Olenemata soovitud visuaalsest lõpptulemusest tuleb puidu kaitsmisele läheneda süsteemselt. Alustama peaks biotsiidsest immutuskrundist, mis tagab kaitse puidusine ja mädaniku vastu, ja seejärel katta ilmastikukindla ja vastupidava värviga,” tutvustab Tuisk, lisades, et tänasel päeval on turul kõige konkurentsivõimelisem puitfassaadivärv isepuhastuv Pinotex Wood Paint Extreme, millele tootja lubab kuni 16-aastast vastupidavust.

Foto: AkzoNobel

Stay Clean tehnoloogiaga veepõhisel Pinotex Wood Paint Extreme värvile on lisatud kolloidset ränidioksiidi, mis annab värvi pinnale tänu räniosakeste hüdrofiilsusele isepuhastumisvõime. Pääsedes mustuse ja värvikihi vahele, hakkab puidule sattunud vesi (näiteks vihm) seal leiduvat mustust lahti leotama, mis on seejärel täiendavalt pinnale sattunud veega lihtsalt eemaldatav.

Lisaks isepuhastumisele on tootel suurepärane vastupanu pragunemisele ja koorumisele, nake aluspinnaga ja väga hea tooni- ja läikestabiilsus, mis kindlustavad karmis põhjamaa kliimas aastatepikkuse vastupidavuse ja kauni välimuse. „Isepuhastuv tehnoloogia annab aedadele, piiretele, väravatele, fassaadidele, kuuridele ja tuulekastidele värske ilme aastateks. Mida puhtam on värvitud pind, seda pikem on tema iga,” kinnitab Tuisk. „Elastne ilmastikukindel puiduvärv takistab hallituse levikut ning sobib välistöödeks nii leht- ja okaspuupuidu kui ka süvaimmutatud puidu puhul.”

Wood Paint Extreme on kiirelt kuivav, hea katvusega ning mugavalt pinnale kantav. Süsteemse viimistlus ehk immutus, kruntimine ja kahekordne pinnaviimistluskiht tagab puitpinnale kuni 16-aastase kaitse ilmastikumõjude vastu. Toode on mõeldud uue ning varem värvitud, nii saetud kui ka hööveldatud puitpinna viimistlemiseks välistööl, leides kasutust näiteks puitfassaadide, piirete, aedade, samuti krunditud metalli, tsementkiudplaadi ja betooni viimistlemisel. Termoplastne toode ei sobi aknaraamide viimistlemiseks, seenhaigustega nakatunud või kahjuritest asustatud puitpinna või eelnevalt muldvärviga kaetud pinna ülevärvimiseks.

Foto: AkzoNobel

Ideaalse värvimistulemuse tagab tööd tehes liigse niiskuse, päikese ja tuule vältimine

Enne töö alustamist on soovitav katta kinni ümbritsevad taimed ja põõsad, et kaitsta neid värvipritsmete

eest. Puitpinna parimaks kaitsmiseks on töövahendina soovitatav kasutada pintslit ning ideaalne õhu- ja pinnatemperatuur puidukaitsevahendi pinnale kandmise ja kuivamise ajal on 18±2°C ning seda suhtelise õhuniiskusega < 80 %.

„Vältida tuleks värvimist külma ja niiske, aga ka tuulise ilmaga ja samuti otsese päikese käes,” annab Tuisk nõu. Tagamaks ühtlast värvitooni on suurte pindade katmisel tema sõnul soovitatav segada vajalik kogus

toodet kokku ühte nõusse, kanda toode pinnale pideva kihina puusüü suunas ning pöörata seejuures erilist tähelepanu pindadele, mis on edaspidi pidevas kokkupuutes vee ja/või päikesekiirgusega.

Suuri pindu värvitakse katkestusteta – katkestusi võib teha üksnes nurkades. Kindlasti on väga oluline lasta värvitud pinnal nõuetekohaselt kuivada. „Puitlaudise otste hoolikas töötlemine tõstab märgatavalt puitpinna vastupidavust niiskusele ning enne puitlaudise vms detailide paigaldamist on soovitav need katta vähemalt ühe värvikihiga ka tagantpoolt,” räägib tootejuht.

Keskkonnakaalutlustest lähtuvalt on looduslike pigmentide kasutamise võimalused piiratud. See omakorda põhjustab värvikile erinevat vastupidavust välistingimustes, näiteks võivad mõned erksamad toonid hoone lõunapoolsel fassaadil tuhmuda kiiremini teistest looduslikke pigmente sisaldavatest toonidest.

Töö algab pinna eeltöötlemisest

Määrdunud pind tuleks eelnevalt puhastada kuiva harjaga. Hallituse ning pinnapealse orgaanika eemaldamiseks mehhaaniliselt võib kasutada niisket harja, käsna või kaabitsat. Tugevasti seotud tolm, rasv ja nõgi eemaldatakse leeliselise puhastusvahendiga (näiteks Sadolin Bio-Cleaner), loputatakse hoolikalt puhta veega ning lastakse kuivada. Oksakohtadest tuleb eemaldada vaik ning eelnevalt töötlemata metalldetailid puhastada roostest ja seejärel kruntida. Samuti on pikaealise tulemuse huvides mõistlik varjatud puitkonstruktsioonid immutada biotsiidse immutusvahendiga, näiteks Pinotex Impra.

Kui pind on puhas, vaba seenkahjustustest ja kuiv ehk niiskussisaldusega alla 18%, tuleb maksimaalse kaitseefekti tagamiseks kruntida uued või vanast värvist puhastatud puitpinnad üks kord värvitu biotsiidse kaitsekrundiga ning pärast kuivamist katta ühe kihi kruntvärviga, mis aitab takistada niiskuse tungimist puitu ning tagab, et kattevärv nakkuks nõuetekohaselt alusega.

„Puitpinna immutamine ning kruntimine tuleb teha võimalikult varajases etapis, et vältida viimistlemata puidu jäämist ilmastiku meelevalda,” selgitab Tuisk. „Ja kindlasti veenduge enne kattevärvimist, et krunditud pind oleks piisavalt kuiv! Pinna lõppviimistlus tuleb teha kahes kihis, kusjuures värv Pinotex Wood Paint Extreme on koheselt kasutusvalmis, vajades enne kasutamist vaid segamist. Esimest kihti võib vajadusel vedeldada puhta veega kuni 10% mahust, kuid lõppkiht tuleb kanda pinnale vedeldamata kujul. Ja nii annategi enda hoone fassaadile, tuulekastile või aiale 16-aastase eluea!”

Foto: AkzoNobel

Pinotexi tootja AkzoNobel

Puidukaitsevahend Pinotex, Sadolin värvid ja metallikaitsevärv Hammerite on Eestis tuntud tegijad juba palju aastaid. Kõik need kaubamärgid kuuluvad Hollandi taustaga keemiakontsernile AkzoNobel. AkzoNobel tooteid kasutatakse üle maailma, kusjuures mitmed neist on toodetud Eestis, Rapla unikaalses tehases, kus lisaks Pinotexile ja Sadolinile arendatakse ja valmistatakse paljusid tooteid muudele kontserni brändidele. Eestis tegutseb ettevõte Akzo Nobel Baltics AS nimel all aastast 2011, kuid AkzoNobel kontserni liikmeks sai ES Sadolin AS juba 1994. aastal. Pinotex tooteid hakati Raplas tootma juba 1984. aastal.

Copy
Tagasi üles