Eriti kasulik on süüa vähemalt septembris ja oktoobris palju astelpaju, et koguda jõudu pimedaks talveks ja olla vastupidav viiruste lainele, mis paratamatult saabub. Alustada tuleks mõnest marjast päevas, aga teha seda regulaarselt, juba paarkümmend marja päevas annab vajaliku toonuse. Üksainus mari on C-vitamiini sisalduse poolest võrdne apelsiniga.
Taimetarga ideenurk: kuidas astelpaju süüa ja mida sellest valmistada?
Astelpajust saab valmistada lisaks sügavkülmas hoidmisele ka mahla, kõikvõimalikke hoidiseid, mett, teed, tõmmist, erinevaid toite. Lisada võib marju salatitele, magustoitudele, jäätisele, smuutile - paljude toitude kaunistuseks ja maitseks.
Marjadega samaväärsed on lehed, neist võib valmistada tõmmist või teed. Selleks tuleb valada väikesele kogusele marjadele ja lehtedele keeva vett, lasta tõmmata ja juua.
Astelpajujahu
Mahla pressides jääb üle seemnetest ja kestadest koosnev mass, mida võib ahjus kuivatada ja millest saab valmistada astelpajujahu. See sobib hästi lisamiseks nii smuutisse kui küpsetistesse, annab maitsenüansi ja lisab väärtust.
Astelpajuõli
Lisades kuivatatud kestade ja seemnete massile mahult poolteist korda rohkem taimeõli, saab kodustes tingimustes kätte astelpajuõli. Õli valmib toatemperatuuril 2-3 nädalaga, aeg- ajalt tuleb segada ja lõpuks kurnata.
Värskendav jook
1 klaasi vee sisse panna 4 sl purustatud marju või 2 sl pressitud mahla, soovi korral lisada suhkrut või mett.