Küprose köök on kahtlemata avastamist väärt. Juba kolmeteistkümnendat aastat Küprosel Paphose linnas elav ja seal kaheksandat aastat koos abikaasaga restorani pidav eestlanna Helen Kruusimägi ütleb, et Küprose roogi ei ole sugugi keerulisem valmistada kui näiteks meie enda koduseid kotlette.
Et selle päikesest paitatud maa roogadest veidi paremat tunnetust saada, tasuks proovida neid kahte rooga:
Küprose hakklihapallid ehk keftedes
- 1/2 kg seguhakkliha (loomaliha ja sealiha);
- 1 tl kuivatatud piparmünti;
- 1 keskmine sibul (riivitud);
- 1 klaas hästi peeneks hakitud peterselli;
- maitse järgi riivitud kaneeli;
- soola ja pipart ning veidi õli praadimiseks.
Riivi kartul ja pigista mahl välja. Sega kõik ained suures kausis kokku ning maitsesta soola, pipra ja kaneeliga. Kui segu tundub vedel, lisa juurde riivsaia. Kata kauss rätikuga ja tõsta külmikusse vähemalt pooleks tunniks. Kui soovid jätta külmikusse kauemaks kui pool tundi, lisa sibul alles siis, kui lihapalle tegema hakkad.
Lihapallid tee pingpongipalli suurused. Prae rohkes õlis, kuni need on korralikult läbi küpsenud. Aseta valmis pallid köögi paberile, et õli välja nõrguks. Serveeri soojalt, hästi sobib juurde lisada Kreeka jogurt. Sobivad ka külmutamiseks.
Teratsia kana on Helen Kruusimägi sõnul üks lihtsamaid Küprose toite, mida ta teha armastab. «Muud keerulist siin ei olegi, kui et terve kana lõigatakse keskelt pooleks ning maitsestatakse soola ja pipraga,» naeris Helen.
Aseta ahjunõu põhja kiht kaarobi ehk jaanikauna peeneid oksi koos lehtedega, kana neile peale ja seejärel pane veel mõned oksad kanale peale – seda selleks, et kanaliha pealt ülemäära pruuniks ei läheks. Serveeri koos ahjukartuliga ja muidugi värske salatiga.
Poolteist tundi ja valmis!