Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptisoovitus: lavendli-sidruniküpsised

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig tutvustab väga magusaid küpsiseid, millele annab nii maitset kui värvi lavendel. 

Lavendel näeb oma lillade õitega üliisuäratav välja, aga kui sellega toidu sees üle pingutada, siis on oht oma toit seebisarnaseks muuta, sest just kosmeetikatooted lõhnavad tihti lavendli järgi. Koos sidruniga küpsiste sees maitseb see aga hästi ja annab mõnusa pisut erilise nüansi. Sidruniglasuuri tegin mõnuga nii hapuka, kui vähegi võimalik, et küpsiste magusust pisut taandada ja ma arvan, et eriti hästi maitseb üks selline küpsis Kreeka jogurti ja värskete marjadega tehtud magustoidu juures.

Vaja läheb:

  • 100 g võid
  • 2 tl lavendliõisi
  • 1 tl sidrunikoort
  • 1 dl suhkrut
  • 2 dl jahu
  • Näpuotsatäis soola

Glasuur:

  • 1 spl tuhksuhkrut
  • 0,5 sidruni mahl
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • Kaunistuseks veel lavendliõisi
Foto: Kadri Raig

Juhtnöörid

Taigna jaoks pane kõik köögikombaini lõiketeradega kannu suhkur ja lavendliõied ning pane see umbes minutiks tööle. Nii saad mõnusa lavendlisuhkru.

Lisa seejärel kannu kõik ülejäänud ained. Või hoia viimase hetkeni külmas ning tükelda kuubikutena muu kraami hulka.

Surista tainas ühtlaseks ning pane masin kinni kohe, kui on tekkinud ühtlane puru. Ära üle töötle.

Kalluta puru lauale ning suru kiiresti lapikuks keraks, mässi toidukilesse, ning tõsta umbes tunniks külmkappi.

Soojenda ahi 150 kraadini.

Rulli tainas umbes 2 mm paksuselt lahti ning küpseta umbes 20 minutit. Seejärel võta tainas korraks ahjust välja ning lõika enda jaoks meelepärase kujuga küpsised.

Seejärel pane plaat ahju tagasi ning küpseta veel umbes 10-15 minutit, kuni küpsised on mõnusalt krõbedad.

Jahuta küpsised täielikult.

Tagasi üles