Üüriäri kavandades tuleb eraisikul olla väga tähelepanelik

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürikorter.
Üürikorter. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Üüriäri tundub paljudele lihtsa raha teenimise viis. Tegelikkuses tuleb aga üüripinda väga targalt valida, et see võimalikult kasulik oleks.

Aktiivne kinnisvaraturg ja soodsad finantseerimise tingimused panevad inimesi üha enam mõtlema üüriinvesteeringute peale. Väljaüürimiseks ostetud korter annab võimaluse paigutada raha ja tekitada passiivselt tulu tootev investeering.

Tõnu Toompark, Eesti üks tuntumaid kinnisvaraeksperte, on välja toonud seitse teemat, mida peaks väljaüürimiseks ostetava korteri soetamisel silmas pidama, sest läbimõtlemata investeering võib loodetud tulust ilma jätta.

Asukoht

Asukoht määrab kinnisvara väärtuse, samuti üürikorteri atraktiivsuse potentsiaalse üürniku silmis. Asukoha all võime silmas pidada sotsiaalset infrastruktuuri ehk näiteks lähikonnas paiknevaid kaubandus- ja teenindusasutusi või tõmbekeskusi. Üks asukohakriteerium on ühistranspordi olemasolu.

Tehniline kvaliteet

Ostes väljaüürimiseks uue korteri, peab hindama kinnisvaraarendajat ja seda, kas arendaja on võimeline pakkuma kvaliteetset toodet, millega üürikorteri omanik ei peaks üüriperioodi jooksul liigset vaeva nägema. Kvaliteedi hindamiseks tuleb korter üle vaadata, samuti on mõistlik internetiavarustest uurida, kas arendaja kohta on kriitilisi väljaütlemisi.

Ühistu juhtimine

Üüriinvestorid ei pööra sageli piisavalt tähelepanu korteriühistu juhtimise kvaliteedile. Üüriinvestori jaoks on oluline, et korteriühistu oleks juhitud, st et ühistu juhatus ja/või haldaja tegeleks jooksvate probleemidega. Olgu neiks probleemideks parkimise korraldamine, läbipõlenud lambipirni vahetamine või öörahust kinnipidamisel silma peal hoidmine.

Korteri pindala ja toalisus

Väljaüürimiseks ostetava korteri suurusele tuleb samuti olulist tähelepanu pöörata. Enamasti eelistavad üürnikud väiksema pindalaga kortereid, sest nende üürihind ja kommunaalkulud on väiksemad.

Korteri üürihinda ei määra niivõrd korteri ruutmeetrite arv kui just tubade arv. Sama pindala puhul on suurema tubade arvuga korteri üürihind kõrgem.

Üürihind ja tootlus

Ostes korterit väljaüürimiseks, peab üüriinvestoril silme ees olema, mis on korteri võimalik üürihind. Nii saab kokku lüüa kulud ja tulud ning hinnata, kas üüriprojekt annab soovitud tulemit. Tavapäraselt on väiksemate korterite tootlus kõrgem kui suurematel korteritel.

Likviidsus üüriturul

Üürihinna kõrval tasub silmas pidada korteri likviidsust üüriturul. See on potentsiaalne aeg, mille jooksul õnnestub korter välja üürida. Väiksemaid ja odavama hinnaga kortereid, kus kuine üürihind jääb alla 500 euro, õnnestub enamasti kiiremini välja üürida, sest nende potentsiaalne klientuur on laiem.

Lisaväärtused

Kinnisvara soetamisega võivad kaasas käia mitmesugused lisaväärtused. Uute korterite puhul võivad lisaväärtusteks olla näiteks tavapärasest kahest aastast pikem ehitusgarantii, tänapäevased nutilahendused, sh sissepääsusüsteemid, soojustagastuse arvelt soodsamad küttekulud, korteriostuga kaasapakutav mööbel või üürikorteri valitsemisega seonduvate teenuste pakkumine.

Sellised lisaväärtused maksavad, kuid teevad üüriinvestori elu lihtsamaks ja võtavad ära vaeva nende teemadega ise pead murda.

Vaata rohkem SIIT. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles