Kuna valgus ja soojus kahjustavad õli, hoia seda pimedas, jahedas kohas, pliidist eemal. Tume klaas või metallkanister kaitseb õli valguse eest, sealhulgas halogeen- ja luminofoorlampide eest palju paremini kui läbipaistev klaas. Hoidu läbipaistvates pudelites oliiviõlidest, mis asuvad poe ülemistel riiulitel.
Oliiviõli pakendi suurusel valimisel tasuks arvesse võtta kasutamise sagedust – harvadeks kasutuskordadeks on sobilikud väiksed klaaspudelid ning suuremate koguste puhul on ideaalsed metallkanistrid.
Oliiviõli säilivusaeg on 18 kuud. Vaata pakendil oma kuupäevad kindalasti üle!
Õli värvus ei näita kvaliteeti. Head ekstra neitsioliiviõli nuusutades peaks olema tunda puhast ja värsket puuviljast aroomi. Ekstra neitsioliiviõlis võib meeldivate maitseomadustena tunda näiteks artišokki, rohelisi õunu, küpseid tomateid, värskelt lõigatud rohtu, banaani ja maasikaid ning defektideks loetakse näiteks maitseid, mis meenutavad mulda, muda, puitu, hallitust, metalli.
Õli maitselisandina (ära kuumuta!)
Kvaliteetset ekstra neitsioliiviõli saab ideaalselt kasutada maitseainena, näiteks piserdatuna kergelt kala, liha, keedetud köögiviljade või kartulite peale, samuti kindlasti ka salatites, dipikastmetes, isetehtud majoneesis või värsketes kastmetes.
Kuna õli on jäetud kuumutamata, saad sealt täieliku maitse- ja aroomielamuse koos tervistavate boonustega. Seda pole vaja kasutada suurtes kogustes ja seega on gurmee ekstra neitsioliiviõli täielikult väärt kõrgemat hinda.
Mis oliivõli kasutada praadimiseks?
Õli kuumutamine praadimise jaoks hävitab suure osa selle maitsest ja lõhnast, seega ei ole mõtet kallist õli osta. Pruunistamiseks või ahjus küpsetamiseks soovitan kasutada ekstra neitsioliiviõli (aga ära vali selleks kallist õli) või neitsioliiviõli ja praadimiseks odavaid, maitsetuid õlisid kõrge suitsemispunktiga nagu rapsiõli, soja- või maapähkliõli.