Friikartulid, kartulipuder, krõpsud – mõned maailma isuäratavamad toidud on tehtud kartulist. Paraku on kartulil populaarsete süsivesikuvaeste dieetide tõttu halb reputatsioon ja jääb mulje, et see on ränk patutoit. On see ka päriselt nii?
Kui palju kaloreid on kartulis?
Eestlase menüüs on kartul väga mitmekülgselt esindatud ja seda väga heal põhjusel. Vaatamata halvale mainele on kartul tubli juurvili, milles on palju kasulikke toitaineid. Muidugi saab sellest teha krõpse ja friikartuleid, mis rasvas küpsetamise tõttu ei ole kõige tervislikumad, kuid valida saab ka kehale kergema valmistusviisi, näiteks keetmise.
Ühes keskmise suurusega kartulis on umbes:
- 168 kilokalorit
- 0,2 g rasvu
- 38 g süsivesikuid
- 11 mg naatriumit
- 1 g suhkrut
- 3 g kiudaineid
- 5 g valku
Kartulit pole vaja iga hinna eest vältida, sest tegelikult on see rikkalik mikrotoitainete allikas. Näiteks katab ühe keskmise suurusega kartuli söömine ära 70 protsenti päevasest C-vitamiini vajadusest, 30 protsenti B6-vitamiini vajadusest ja 25 protsenti kaaliumi päevasest soovituslikust kogusest.
Arvestades, kui soodne on kartuli hind, on see jätkuvalt väga tõhus toit, mida ei maksa põlata. Tõsi on, et selles on palju süsivesikuid ja tärklist, kuid ka nende valgu- ja kiudainekogus on täiesti arvestatav.
Pidades silmas tervislikku söömist tuleks frititud kartuliroogade asemel seda kas keeta või küpsetada, kasutades rasvainet mõõdukalt.
Allikas: Women’s Health