Kortermajade rõdudele tuleks igal juhul klaasid ette panna

Johanna Vahuri
, Erilehtede vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasitud rõdud.
Klaasitud rõdud. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Rõdude klaasimine hoiab eemal tuulekülma ning seega saab päikesepaistet kauem nautida ning suve veidi pikendada.

Kui oleme suvel harjunud soojade ilmadega, on sügise saabudes üsna raske kolida terrassilt või rõdult tagasi tuppa. Et aga mõnusat õuesviibimise aega pikendada, saab rõdule ette panna klaasid, et seal vähegi soojem istuda oleks.

Rõdusid võib klaasida nii aknaprofiilidest akende süsteemiga kui ka tavalise ühekordse klaasiga lükandsüsteemiga. Samuti hoiab see eemale sademete sattumise ja peab kinni ka tuule, selgitas Arutechi müügiesindaja Anne-Ly Petritch.

Et rõdude klaasimisel on positiivseid tulemeid, kinnitas ka OÜ Rõduklaasid esindaja Peep Haljas. «Ühed neist väljenduvad konkreetsete numbritena nagu energiakokkuhoid, konstruktsioonide eluea pikenemine, müratõke, teised aga elanike rahuloluna – ehk rõdu saab pikemalt kasutada, see on mugavus ja lisaruum,» täpsustas ta.

Kuna rõduklaasid ei lase ligi vihma ja lund, siis väheneb ka konstruktsioonide niiskuskoormus. Uuringud on näidanud, et terasarmatuuri korrosioon võib aeglustuda klaasitud rõdude puhul umbes kolmandiku võrra külgseintes ja poole võrra lagede puhul.

«Külma tekitatav betooni lagunemine seiskub aga täielikult,» selgitab Haljas uuringu tulemusi.

Seega on kasu nii kinnisvaraomanikele kui korteriühistutele silmaga nähtav: kui remontide intervall suureneb ja tööde maht ning hind vähenevad, peegeldub see madalamates igakuistes maksetes,» kinnitas Haljas.

Kui maja asub aga mõne suure tee lähistel, ei tasuks alahinnata ka rõduklaaside toimimist müratõkkena. Haljase sõnul saab klient valida ka klaasi paksuse – kui asutakse mürarikkas kohas, saab heli isoleerimise nimel veel rohkem vaeva näha.

Kasutuseks mugav ka suvel

Kui sügiseti on rõduklaas kingituseks, mis pikendab rõdul veetmise aega, siis suvel tahaks pigem veidi päikest sisse lasta. «Utreeritult võiks öelda, et rõduklaaside eemaldamine on umbes sama keeruline, kui akna avamine,» sõnas Malmerk Klaasium OÜ müügijuht Hannes Kalmus.

Klaasid saab tegelikult lihtsalt kõrvale lükata ning seina äärde fikseerida, seega võtab see vaid hetke. Vastavalt soovile on rõdulolijad tuule eest kaitstud või saavad nautida mõnusalt päikesepaistet.

Siiski tasub meeles pidada, et rõdu klaasimine soojust märkimisväärselt ei paranda. «Rõduklaaside peamine eelis seisneb tuulekülma olulises vähenemises nii talvel kui ka soojemal ajal,» lisas Kalmus, mistõttu saab õige riietusega rõdul olla ka pakasega, kuid õhukese särgi väel see ilmselt siiski mõnus ei ole. «Temperatuur tõuseb rõdul keskmiselt 1,5–2,5 kraadi, kuid sellest suuremat mõju mugavustundele avaldab tuule puudumine,» kinnitas ka Haljas.

Kui soov on aga rõdu muuta aastaringselt soojaks, tuleks mõelda hoopis rõdu kinniklaasimisele aknaprofiilidest akende süsteemiga. Kui seejärel soojustada ära seinad ja viia sisse samasugune küte kui toas, ongi tulemuseks samasugune eluruum nagu iga teine, sõnas Petritch.

Kalmuse sõnul on teisigi erilahendusi, mille piiriks on vaid tellija fantaasia, rahakoti suurus ning füüsikaseadused. «Me loeme kõiki rõdusid erilahendusteks, kuna ühtegi täpselt samasugust rõdu ei ole ette tulnud.»

Enne paigaldamist mõtle soovid läbi

Igal süsteemil on head ja vead. Kui suure klaaspinnaga ja raamideta klaasid näevad ilusad välja, siis ei pea need soojust. Samas on sellised süsteemid kerged ning neid on hea paigaldada ka uutesse majadesse, kus rõdud pole enam nii tugevad kui vanasti, selgitas Petritch.

Kalmuse hinnangul kaasneb klaasimisega ilmselt väike mürataseme tõus, mis tekib vaid siis, kui õues puhub tõeliselt tugev tuul.

Haljase sõnul on oluline tähelepanu pöörata ka välisilmele, sest üldmuljet ei tohiks liialt muuta või rikkuda. «See on ka üks peapõhjus, miks klaasimisel ei kasutata sageli klassikalisi raamidega aknaid, vaid raamideta süsteeme.»

Siiski on klaasimisel suuresti ikka positiivne mõju. «Ilmselt tuleks arvestada ka sellega, et pärast rõdu klaasimist võite hakata tihedamini rõdul viibima, rõdu on puhtam, kuivem ja hubasem,» hoiatas Kalmus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles