Tänavakivide vahele kogunenud umbrohust saab vabaneda kemikaale kasutamata (4)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivide vahele kogunenud soovimatust umbrohust saab lahti, kui pihustada pragudesse soolavee- või äädikalahust.
Kivide vahele kogunenud soovimatust umbrohust saab lahti, kui pihustada pragudesse soolavee- või äädikalahust. Foto: Jose Antonio Garcia Sosa / PantherMedia / Jose Antonio Garcia Sosa/ Scanpix

Õuesillutise eest tuleks regulaarselt hoolitseda, nii püsib see suurema vaevata ja pikemat aega korras. 

Tihti kiputakse umbrohust ja samblast vabanemiseks haarama tugevatoimeliste vahendite järele. Tõhusa ning kiire toimega kemikaalid kahjustavad aga pinnast ja mullaelanikke, võivad kividele inetuid plekke jätta ning olla ohtlikud kõigile aias tegutsejaile.

Fiskars Eesti esindaja Tõnu Kõrge annab nõu, kuidas kodus leiduvate vahendite ja nutikate tööriistadega õuesillutis taas nägusaks saada.

Ustavad abimehed köögist

«Kivide vahele kogunenud soovimatust umbrohust saab lahti, kui pihustada pragudesse soolavee- või äädikalahust, vahekorras 4 liitrit vett ja 250 milliliitrit soola või lahjendamata äädikat,» soovitas Kõrge. Kõige paremini toimib selleks valge- või õunasiidriäädikas. Väiksematest umbrohtudest ja samblast vabanemiseks aitab aga, kui valada kivide vahedesse keevat vett. 

Tööriistad appi

Tänavakivide vahele juurdunud visa umbrohu ning sambla eemaldamiseks on mitmeid kasulikke tööriistu, millega hõlpsalt õuesillutis taas korda saada. Väiksematest umbrohtudest ja samblast lahti saamiseks soovitab Kõrge kasutada pika varrega umbrohunuga, mis on kerge ega väsita selga. Umbrohunoaga tööle hakkamisele eelnevalt soovitab Kõrge aga kasutada just eelpool mainitud abimehi köögist. Viimased nõrgestavad soovimatuid taimi ja tagavad oluliselt lihtsama puhastuse. Sillutise vahele kogunenud tolmust ja mullast vabanemiseks võiks aga kasutada tugevamat vuugipuhastusharja, suuremate kõrte ja samblate puhul teravat vuugikaabitsat.

Enneta pahalaste tagasitulekut

«Kui kutsumata külalistest on lahti saadud, võta ette veel mõned lihtsad toimingud, et kõnniteekivid kauem korras ja kaunid püsiksid,» soovitas Kõrge. Pärast puhastamist oleks mõistlik õuesillutus survepesuriga üle pesta. Nii eemaldub kogu allesjäänud mustus ja muld, mis võib uutele umbrohtudele soodsaks kasvupinnaseks kujuneda. Veesurve võiks sealjuures minimaalne olla, et pragudest võimalikult vähe liivateri välja uhtuda. Seejärel tasub kõnniteekivid taas hoolikalt üle vaadata ning vajaduse korral kivide vahed taas liivaga täita.

«Viimasena raputa pragudesse korralikult teralist soola, mis ei lase umbrohul ja samblal uuesti kasvama hakata,» rääkis Kõrge. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles