Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Rahvusvaheline kohvipäev: 10 huvitavat fakti kohvi kohta

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Z Jan / PantherMedia / Z Jan

Täna tähistatakse rahvusvahelist kohvipäeva. Siin on 10 fakti tänase päevakangelase kohta.

1. Kohvi avastasid kitsekarjused

Legend räägib, et 9. sajandil märkasid kitsekarjused, et kohviubade söömine pani loomad ringi kepslema. Kohalik munk tegi seejärel kohvimarjadest jooki ning avastas, et see hoiab teda kogu öö üleval. Esimene kohvijook oli sündinud.

2. Kohv on maailma teine kaubelduim kaup

Global Exchange'i info järgi kaupleb kohviga 25 miljonit põllumeest rohkem kui viiekümnest riigist.

3. Espresso tähendab itaalia keeles «midagi välja pressitut»

See viitab espresso valmistamisele: keev vesi pressitakse läbi jahvatatud kohviubade.

4. Kohv oli algul toit

Kohvimarjad segati rasvaga, et luua energiast pakatavaid snäkke.

5. Kohv on tegelikult mari

Kohvioana tuntud saadus on tegelikult kirsilaadne mari, mis kasvab põõsa küljes. Kuigi kohv on tegelikult seeme, kutsutakse seda oaks oma sarnasuse tõttu ubadega.

6. Kohvist on võimalik saada üledoos

Küll aga pead sa selleks jooma üle 100 tassi kohvi, et saada surmav kofeiini üledoos.

7. Newyorklased joovad pea 7 korda rohkem kohvi kui ülejäänud USA

Küll aga juuakse Soomes kõige rohkem kohvi maailmas. Keskmine kogus täiskasvanu kohta on neli kuni viis tassi kohvi päevas.

8. Kohv aitab vähendada Alzheimerisse haigestumise riski

Teadlased avastasid, et vanemad patsiendid, kelle veres oli rohkem kofeiini, vältisid suurema tõenäosusega haigestumist Alzheimerisse.

9. Kohv jahtub aeglasemalt, kui sellele koort lisada

Koorega kohv jahtub umbes 20 protsenti aeglasemalt kui tavaline must kohv.

10. Kõigest kohvi nuusutamine võib üles äratada

Grupp teadlasi teatasid avastusest, et vaid kohviaroomi nuusutamine muutis aju aktiivsemaks.

Allikas: Good Housekeeping

Märksõnad

Tagasi üles