Aiapidajad teevad puude alla kukkunud õuntega kaks olulist viga (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulega maha pudenenud õunad.
Tuulega maha pudenenud õunad. Foto: Franz Rudolf / PantherMedia / Scanpix

Üks sügisega kaasnevaid tüütumaid nähtusi aiapidajale on puude alla pudenenud õunad. Sageli tehakse nendega ümberkäimisel kaks olulist viga. 

Portaal Mother Earth kirjutab, et inimesed pole väga kursis, kuidas maha kukkunud õuntega ümber käia, mistõttu tehakse ettevaatamatusest kaks viga, mis aiale kuidagi kasuks ei tule. 

Õunad jäävadki puu alla

Väga sageli leiavad aiapidajad, et kuna pudenenud õunte kokkukorjamine on tüütu igapäevane tegevus, võib need lihtsalt puu alla vedelema jätta - ükskord ju ikka ära mädanevad. Ja see vastab ka tõele, mädanevad küll. Kuid mädanemise käigus levivad õunte seas bakterid ja seened, mis võivad tuksi keerata ka samas kasvava õunapuu või teiste puude-põõsaste ja taimede tervise.
Puu alla mädanema jäänud õunad moodustavad talvel lumekihi all maapinnale ka väga ebatervisliku kooriku, mis lämmatab sinna alla lõksu jäänud rohutaimed. Nii alustad kevadel üsna muruvaese aiaga.
Seepärast tuleks õunad puu alt igal juhul ära korjata, mitte üle talve mädanema jätta. 

Õunad komposti

Kokku korjatud õunad tuleks ju ometi kuhugi viia, eks. Paljud leiavad, et, nagu paljud teised aiajäätmed, kuuluvad ka õunad kompostikasti. See ei ole tõsi. Täpselt samamoodi nagu puu all, levitavad õunad mädanemisprotsessi käigus võimalikke haigusi ja seeni ka kompostikastis. Lisaks sellele muudavad õunad komposti väga happeliseks ja nii ühekülgse mullaga pole aias palju peale hakata.
Kuhu õunad siis viia? Parimaks lahenduseks, kui võimalik, on viia õunu lähimasse metsatukka, laotades neid siia-sinna laiali, et ühte kohta ei tekiks mädanevate õunte mäge. Metsas on ka väga tõenäoline, et õuntest saab maitsev kõhutäis metsloomadele - nii on kõik sellest käigust midagi võitnud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles