Koduomaniku välimääraja: milline eluase on kõige rohkem sinu nägu?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas sulle sobib pigem korter, maja või ridaelamu?
Kas sulle sobib pigem korter, maja või ridaelamu? Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES / Scanpix

Igal inimesel on oma nägemus sellest, kus ja kuidas ta elada tahaks. Mis sa arvad, milline elupaik sulle kõige enam meelt mööda oleks?

Mõnel inimesel on suur privaatsuse vajadus, teine jällegi ei suuda seltskonnata elada. Ühele meeldib kevade saabudes näpud mulda pista, teine läheb aiatöödest suure kaarega mööda. Kes aga oled sina? Korteri-, maja-, või hoopis ridaelamuinimene?

Elu kortermajas

Korteri puhul ei pea enamasti  probleemide korral ise väga palju tegema. Kulud on normaalsed ja kohustusi on vähe, et kodu korras püsiks. Muidugi on erandeid, kuid üldiselt on korter nii öelda laiskade inimeste ideaalkodu, rääkis Domus Kinnisvara maakler Sirli Loik.

Enamasti asub korteriinimese kodu kohas, kus kõik eluks vajalik on käe-jala juures. Teda ei häiri see, et tema all, peal ja kõrval elavad inimesed, kes ei ole pereliikmed, vaid hoopis korteriühistu liikmed. See on tänapäeval justkui omamoodi «perekond», kellega koos remonditakse ja ehitatakse ning otsustatakse oma koduga seonduvad toimingud. 

Samas on korteri puhul ka mitu kitsaskohta, mida tihtipeale parandada ei saa, märgib Loik. Mitmel pool on näiteks ruumikitsikus üsna suureks probleemiks. Paljude kortermajade juures ei ole nimelt arvestatud sama paljude autodega ja parkimiskohad on tõsine murekoht. 

Samuti võib juhtuda, et enamus maja elanikest ei leia näiteks, et maja kaasajastamine neile kasu tooks ning kauaoodatud rekonstrueerimistööd jäävad ära.

Kokkuvõtteks sa oled korteriinimene, kui:

  • sind ei häiri teiste inimeste elutegevus, mis sinu koju kostub;
  • sa armastad mugavat elu, kus enamus muresid kodu toimimise osas on jagatud mure;
  • sa armastad vaba aega;
  • sulle sobib, kui sinu kodu asub lärmakas piirkonnas ja looduse nautimiseks pead kodust lahkuma.

Maja kui staatuse sümbol?

Maja on olnud läbi aegade staatuse sümboliks. «Juba esivanematel oli suur vahe, kas sa olid majaomanik või lihtsalt rentnik. Maja puhul on väga suur vahe selles, kus see asub,» märkis Loik. Kui see asub linnas on mitmed miinused pehmemad, kuid samas on naabri mure taas teravam. 

Majainimene peab nautima talvel  lume ja teede lahti lükkamist. See on tihti viimane asi, mille peale mõeldakse, eriti kui mitu aastat on olnud pehmed talved. Samuti sügisene ja kevadine pori. Kõik mured alates prügist kuni lekkiva toruni on koduomanike pärusmaa.

Sa oled majainimene kui:

  • oled rohenäpp ja oled valmis talvel ka lund lükkama;
  • tahad elada oma reeglite järgi ja armastad rohkem privaatsust;
  • armastad ise tegemist ja soovid oma kodu puudutavaid otsuseid ainuisikuliselt vastu võtta;
  • armastad avarust ja ruumi enda ümber;
  • oled valmis kandma suuremaid ja kohati ettenägematuid kulusid.

Kuldne kesktee ridaelamu näol

Neile, kellele korter jääb liiga ahistavaks ja maja liiga paljunõudvaks, on ridaelamu ilmselt kõige mõistlikumaks lahenduseks.

«Eestis ei ole ridaelamud äärimiselt populaarsed, kuid nooremate seas on hakanud ridaelamud hinda minema. Sa ei ole oma muredega remondi ja rohealaga üksi, kuid samas sa elad nagu majas,» ütles Loik.

Eriti hinnas on praegusel momendil küljeboksid, mis võimaldavad rohkem omaette olemist ja nende juurde kuuluv maatükk on samuti üldjuhul suurem. Ridaelamus tuleb lisaks arvestada naabritega, kellega maja jagatakse. «Päris kõik ridaelamud ei ole projekteeritud nii, et su privaatsust ei häiritaks ja võib juhtuda, et naabrilapsed mängivad järsku ka sinu akende all,» lisas Loik. Samuti võib probleemseks kujuneda liiga väike korteriühistu, kuna ka siis ei pruugi kõik ühistuliikmed kokkuleppele jõuda.

Ridaelamu sobib sulle, kui:

  • sa armastad privaatsust, ent samas mitte liiga palju;
  • sa soovid hoovi, kuid oled valmis seda ka jagama;
  • sa soovid ruumi ja avarust, kuid oled valmis kandma suuremaid kulusid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles