Puulehtede sügisene kokkuriisumine on väga halb mõte

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehtede riisumine ei ole hea mõte.
Lehtede riisumine ei ole hea mõte. Foto: CandyBox Images / PantherMedia / Scanpix

Aiapidajatele tundub võõristav mõte sellest, et jätta lehed sügisel puu alla, riisumata, kõdunema ja kevadet ootama. Tegelikult on see aga ainuõige lähenemine.

Keskkonnaportaal TreeHugger kirjutab, et lehtede riisumata jätmine on kindlasti looduse huvides, kuigi inimestel on sellega raske leppida, sest riisumata lehtedega aed näeb ju korratu välja.

Tegelikult on see aia ja sealse elukeskkonna mitmekesisuse huvides parim valik. Miks? Sest talveks maha jäävad lehed kõdunevad tasapisi ja saavad maapinnale väetiseks, ütleb loodusteadlane David Mizejewski.

Lisaks sellele on langenud puulehed suurepäraseks pelgupaigaks aias talvituvatele putukatele, pisiloomadele ja muudele tegelastele. Ka siilid armastavad langenud lehti, nii et kui tahad siili oma aeda, tasub lehed riisumata jätta.

«Lehehunnikus talvituvad näiteks tulevased liblikad. Kui lehed kokku riisud ja aiast minema toimetad, hävitad terve sealse liblikapopulatsiooni,» sõnab Mizejewski.

Paljude jaoks on raske tervet aeda niiöelda hooletusse jätta, niisiis võiks lehed parimal juhul tõmmata kokku näiteks heki alla ja sinna maha jätta. Nii saab neist väetis hekile ja samas on ka kõigil putukatel ja loomadel piisavalt pelgupaika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles