Multš ei pruugi olla sugugi arukas lahendus peenarde katmiseks

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puukooremultš.
Puukooremultš. Foto: Matthew Benoit / PantherMedia / Scanpix

Multš, eriti puukooremultš, võib peenardel sageli kasu asemel hoopis kahju teha. Et asjast kasu oleks, tuleb seda oskuslikult kasutada.

Peenramultš on menukas lahendus, mida paljud aiapidajad kasutavad selleks, et taimed paremini niiskust hoiaks ja umbrohul keerukam kasvada oleks. Portaal Better Homes & Gardens kirjutab aga, et see ei pruugi olla sugugi mõistlik valik.

Multš, eriti puukooremultš, on küll äärmiselt naturaalne lahendus, aga sellega kaasnevad ka mitmed probleemid. Esiteks hoiab multš tõesti hästi niiskust, aga võib juhtuda, et liigagi hästi: kui kiht on liiga paks, võib tekkida probleem, et taimed lähevad liigniiskuse tõttu mädanema. 

Teine probleem on, kui multšikiht ulatub taimevarteni: sealtkaudu võivad taimedele levida kahjurid, samuti mädandab vastu taimevart toetuv niiske multš taime varred kiiresti läbi.

Multši tuleb peenrale panna oskuslikult: kiht ei tohi olla liiga õhuke, siis pole sellest kasu, aga ka liiga paks mitte. Multšikihi maksimaalne paksus võib olla seitse sentimeetrit. Seda ettekirjutust tuleks hoolikalt järgida.

Allpool olev video teeb hästi selgeks, kuidas multšikihti peenrale laotama peaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles