Tänavust toiduaastat veavad Pärnumaa maitsed, kuhu ka Kodukant Pärnumaa juhatuse liige Tiiu Sommer oma tubli panuse annab - tema särtsukurgid osalesid võidukalt Pärnumaa toidumeenete konkursil ja jõuavad kingipakkides paljude gurmaanide lauale.
Pärnumaa maitsed: proovi Rootsi kuninganna särtsukurki ja metsamoori musi
Tänavu on krapsakas Pärnumaa perenaine teinud juba 500 purki kurgi hoidiseid, millest pooled kannavad särtsakat nime - särtsukurgid.
«Särtsukurgi retsept jõudis minuni ühe Võiste elaniku kaudu, kes oli selle saanud omakorda kunagi ammu oma Rootsis elavatelt sugulastelt,» meenutas Tiiu.
«2010. aastal, kui toimus esimene Tahkuranna hapukurgi festival, võitis see retsept parima maitse tiitli. Seal valmistas neid kurke Inge Must. Loomulikult on igal perenaisel oma käekiri, iga perenaise armastus on retseptis sees,» arvas ta.
Rootsi kuninganna särtsukurgid
4 kilo kurki
1,4 kilo suhkrut
300 grammi soola
200 grammi äädikat
peotäis hakitud tilli
soovi korral küüslauku
Tee nõnda:
Sega marinaad kokku ja hoia kurke ööpäev läbi marinaadis. Marinaadi ei ole vaja kuumutada, vahepeal võid ainult segada, et maitsed paremini liiguksid. Kurgid saad marinaadiga purki panna järgmisel päeval.
Hoolimata sellest, et marinaadi ei ole kuumutatud, säilivad kurgid järgmise suveni kindlasti.
Tõelise kogukonnasädeme ja toiduentusiastina jagub Tiiut mitmele poole.
«Tegemisi on palju: Pärnumaa Kodukant, Lindi külaselts, MTÜ Randlased, hapukurgifestival, lambafest,» loetles naine vaid mõned.
«Toiduvärk on praegu ikka hirmus popp, tänavu on ju Pärnumaa Maitsete aasta. Septembris toimus Pärnumaa toidumeene konkurss, lõikuspeol jagati tunnustusi,» rääkis ta.
Peab perega kodukohvikut
Lisaks kõigile muudele tegemistele peetakse perega ka kodukohvikut, mis on väljas kodukohvikute päevadel, erinevatel laatadel ja festivalidel. «Lindi külas Meie Küla Peol,Tahkuranna kurgifestivalil, Pärnumaa lõikuspeol, Räimefestil ja avatud kalasadamate päeval olime oma Tiido-Tiiu kodukohvikuga kohal,» kõlas Tiiu häälest puhast rõõmu.
Kohvik sai nime kodutalu järgi ning väljatöötamisel koguni oma toodete bränd Tiido-Tiiu talu maitsed. «Meie ametlikult tunnustatud väliköögist hakkavad tulema tulevikus erinevad hoidised ja kalatooted, mida koos elukaaslasega teeme,» tutvustas Tiiu tulevikuplaane.
Pärnumaa Kodukandi naiste maitsvad hoidised on auhinnalisi kohti toonud ka Olustvere hoidistemessilt, kus Juta Arujõe hõõgmahl pärjati suurima üllataja tiitliga ja tema kabatšokid sidruniga said Maalehe hoidistekonkursil kolmanda koha, pjedestaalil teiseks tõusis Tiiu kõrvitsa želee tšilliga.
Agarad hoidistajad vahetavad omavahel ka retsepte ja koduköökides katsetatakse uudseid maitseid.
«Praegugi on pliidil pooleli kõrvitsa ja laimi moos. Usun, et puuduv komponent on veel õunamahl,» lubas Tiiu Maitsemeelel korraks kööki kiigata. Särtsu seal juba jagub!
«Olen proovinud ka mustikamoosile pisut tšillit lisada, mis teeb muidu veidi lageda mekiga moosi pisut krehvtisemaks krehvtisemaks,» lausus ta.
Veel ühed lemmikud on tal aia marjadest aurutatud segumahlad. «Mulle meeldib, kui on palju erinevaid marju koos, avaldab Tiiu. Sellel aastal sai tehtud palju ploomimoosi ning moosiks saavad ka pohlad.
«Minu lemmik praegu on üks veidi isemoodi pohlakeedis, mis on traditsioonilisele pohlamoosile asenduseks: metsamoori musi,» avaldas naine ja jagas retsepti lahkelt ka Maitsemeele lugejatega.
Metsamoori musi ehk pohl punase veini ja vürtsidega
500 ml punast veini
500 ml moosisuhkrut
500 ml pohli
Vürtsidest tähtaniis, nelk, kaneelipulgad ja vürts
Tee nõnda:
Pane vein vürtsidega keema ning keeda tasasel tulel kümmekond minutit. Lisa pohlad ja moosisuhkur. Keeda kuni pohlad on pehmed.
Allikas/autor: Eesti Külaliikumine Kodukant