Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Pärnumaa maitsed: proovi Rootsi kuninganna särtsukurki ja metsamoori musi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnuma Särtsukurgid meeneteks. Ikka Tiido-Tiiu enda valmistatud.
Pärnuma Särtsukurgid meeneteks. Ikka Tiido-Tiiu enda valmistatud. Foto: Kairi Oja

Tänavust  toiduaastat  veavad  Pärnumaa  maitsed,  kuhu  ka Kodukant Pärnumaa juhatuse liige Tiiu Sommer oma tubli panuse  annab - tema särtsukurgid osalesid võidukalt Pärnumaa  toidumeenete konkursil ja jõuavad kingipakkides paljude  gurmaanide lauale.  

Tänavu on krapsakas Pärnumaa perenaine  teinud  juba  500  purki kurgi hoidiseid, millest pooled kannavad särtsakat nime - särtsukurgid. 

«Särtsukurgi retsept jõudis minuni ühe Võiste elaniku kaudu, kes oli selle saanud omakorda kunagi ammu oma Rootsis  elavatelt  sugulastelt,»  meenutas Tiiu.

 «2010. aastal, kui toimus esimene Tahkuranna hapukurgi festival, võitis  see retsept parima maitse tiitli. Seal valmistas neid kurke Inge Must.  Loomulikult on igal perenaisel oma käekiri, iga  perenaise armastus on  retseptis sees,» arvas ta. 

Rootsi  kuninganna särtsukurgid

4 kilo kurki 

1,4 kilo suhkrut 

300 grammi soola 

200 grammi äädikat 

peotäis hakitud tilli

soovi korral küüslauku

Tee nõnda:

Sega marinaad kokku ja hoia kurke ööpäev läbi  marinaadis. Marinaadi  ei  ole vaja kuumutada, vahepeal võid ainult segada, et maitsed paremini  liiguksid. Kurgid saad marinaadiga purki panna järgmisel päeval. 

Hoolimata sellest, et marinaadi ei  ole kuumutatud, säilivad kurgid järgmise  suveni kindlasti.

Tõelise kogukonnasädeme ja toiduentusiastina jagub Tiiut mitmele  poole.

«Tegemisi on palju: Pärnumaa Kodukant, Lindi külaselts, MTÜ Randlased,  hapukurgifestival, lambafest,» loetles naine vaid mõned. 

«Toiduvärk on praegu ikka hirmus popp, tänavu on ju Pärnumaa Maitsete  aasta. Septembris toimus Pärnumaa toidumeene konkurss, lõikuspeol jagati  tunnustusi,» rääkis ta. 

Peab perega kodukohvikut

Lisaks kõigile muudele tegemistele peetakse perega ka kodukohvikut, mis  on väljas kodukohvikute  päevadel, erinevatel laatadel ja festivalidel. «Lindi  külas Meie Küla Peol,Tahkuranna kurgifestivalil, Pärnumaa lõikuspeol,  Räimefestil ja avatud kalasadamate päeval olime oma Tiido-Tiiu  kodukohvikuga kohal,» kõlas Tiiu häälest puhast rõõmu. 

Kohvik sai nime kodutalu järgi ning väljatöötamisel koguni oma toodete  bränd Tiido-Tiiu talu maitsed. «Meie  ametlikult tunnustatud väliköögist    hakkavad  tulema tulevikus  erinevad  hoidised ja kalatooted, mida  koos  elukaaslasega  teeme,» tutvustas Tiiu tulevikuplaane.

Valik Tiiu valmistatud hoidiseid, teiste seas «Metsamoori musi».
Valik Tiiu valmistatud hoidiseid, teiste seas «Metsamoori musi». Foto: Kairi Oja
Tiido-Tiiu kodukohvik on perekondlik ettevõtmine, mis annab energiat tervele perele!
Tiido-Tiiu kodukohvik on perekondlik ettevõtmine, mis annab energiat tervele perele! Foto: Kairi Oja

Pärnumaa Kodukandi naiste maitsvad hoidised on auhinnalisi kohti toonud  ka Olustvere hoidistemessilt, kus Juta Arujõe hõõgmahl pärjati suurima  üllataja tiitliga ja tema kabatšokid sidruniga said Maalehe hoidistekonkursil  kolmanda koha, pjedestaalil teiseks tõusis Tiiu kõrvitsa želee tšilliga. 

Agarad hoidistajad vahetavad omavahel ka retsepte ja koduköökides  katsetatakse uudseid maitseid. 

Tourestil 2018.
Tourestil 2018. Foto: Kairi Oja

«Praegugi on pliidil pooleli kõrvitsa ja laimi moos. Usun, et puuduv  komponent on veel õunamahl,» lubas Tiiu Maitsemeelel korraks kööki  kiigata. Särtsu seal juba jagub! 

«Olen proovinud ka mustikamoosile pisut tšillit lisada, mis teeb muidu veidi lageda mekiga moosi pisut krehvtisemaks krehvtisemaks,» lausus ta. 

Veel ühed lemmikud  on tal aia  marjadest  aurutatud  segumahlad. «Mulle  meeldib, kui on palju erinevaid marju koos, avaldab Tiiu. Sellel aastal sai  tehtud palju ploomimoosi ning moosiks saavad ka pohlad.

«Minu lemmik praegu on üks veidi isemoodi pohlakeedis, mis on  traditsioonilisele pohlamoosile asenduseks: metsamoori musi,» avaldas naine ja jagas retsepti lahkelt ka Maitsemeele lugejatega.

Metsamoori musi ehk pohl punase veini ja vürtsidega 

500 ml punast veini 

500 ml moosisuhkrut 

500 ml pohli 

Vürtsidest tähtaniis, nelk, kaneelipulgad ja vürts 

Tee nõnda:

Pane vein vürtsidega keema ning keeda tasasel tulel kümmekond minutit.  Lisa pohlad ja moosisuhkur. Keeda kuni pohlad on pehmed.   

Allikas/autor:  Eesti  Külaliikumine  Kodukant 

Tagasi üles