Meie kodudes visatakse toitu ära enam kui arvata julgeksime ning need numbrid on igal aastal mõjunud kaunis hirmutavalt.
«Sageli arvatakse, et suurimad toidu raiskajad on toidukauplused või tööstused, kuid tegelikkuses visatakse kõige rohkem täiesti kõlblikku toitu ära hoopiski kodumajapidamistes,» rääkis Rimi vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Katrin Bats.
«Toit on tänapäeva inimese jaoks midagi elementaarset – seda arvatakse olevat lõputult ning see ei saa kunagi otsa,» jätkas Bats.
Nii on ka taoline hoiak üks põhjuseid, miks söömiskõlblik toit nii kergekäeliselt prügikasti lendab.
«Toidutootmisele kulub väga palju ressursse. Seega oleks kriitiliselt vajalik enne, kui me otsustame midagi oma külmkapist või toidulaualt ära visata, veidi mõelda sellele, kui palju vaeva on nähtud, et see toit üldse meieni jõuaks,» ütles Bats.
Katrin Bats lisas, et Eesti jaekettides visatakse hinnanguliselt ära 7100 tonni toitu aastas.
«Tänu pidevale tarbijamonitooringutele ning tellimissüsteemide uuendamisele suudavad jaeketid enam-vähem hoida tellitavad-ostetavad toidukogused tasakaalus, kuid sellist olukorda, et mitte midagi ei jääks üle, on võimatu saavutada,» lisas Bats.
Selleks, et tellitud aga mahakantud toit siiski vähem raisku läheks, teeb Rimi aktiivselt koostööd Toidupangaga.
Nii alustas Rimi ka tänavu toiduteadlikkuse tõstmisele suunatud kampaaniat «Tarbime targalt», mis kutsub üles kaasa mõtlema, kuidas saaks toiduga säästlikumalt ringi käia.
«Võib-olla paljud ei ole teadlikud sellestki, et realiseerimiskuupäeva möödumine ei muuda toitu automaatselt söömiskõlbmatuks,» lisas Bats.