Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Eesti koolides algab täisteravõileibade valmistamise katseprojekt

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EESTI,17JUN18
Suure-Jaani aiakohvikute päev. Naiskodukaitse Suure-Jaani jaoskond osales kohvikute päeval esimest korda ning tema Metsik Liilia pakkus kiluvõileibu, pannkooke ja suurelt pannilt sooja köögivilja.ELMO RIIG/Sakala
EESTI,17JUN18 Suure-Jaani aiakohvikute päev. Naiskodukaitse Suure-Jaani jaoskond osales kohvikute päeval esimest korda ning tema Metsik Liilia pakkus kiluvõileibu, pannkooke ja suurelt pannilt sooja köögivilja.ELMO RIIG/Sakala Foto: Elmo Riig / Sakala

16. oktoobril tähistatakse ülemaailmset leivapäeva. 15.–19. oktoobrini saavad 1000 Eesti kooli- ja lasteaiaõpilast Toiduliidu juhtimisel endale hommikusöögiks valmistada Eesti suurimate pagaritööstuste- Leiburi, Eesti Pagari ja Fazeri täisteratoodetest omale meelepärase võileiva.  

Vastavalt maaeluministeeriumi, Tervise Arengu Instituudi ja Eesti Toiduainetööstuse Liidu poolt 2016. aastal allkirjastatud täistera mõiste kasutamise hea tava lepingule saab täisteratooteks nimetada pagaritoodet, kus kasutatud teraviljast vähemalt 50 protsenti on täistera.

«Pilootprojekti käigus saavad Tallinna Arte gümnaasiumi 800 õpilast ning Tallinna Kajaka ja Pelguranna 200 last igal hommikul valmistada endale täisterast võileiva,» ütles Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Toitumisnõustaja Ketlin Tammsalu rääkis, et täisteraleib on täisväärtuslik hommikueine ning vastupidi levinud kartusele, et pelgalt võileivast ei piisa, ei pea see täistera puhul kindlasti paika.

«Kooliõpilaste vanematel on sageli küsimus, mida pakkuda lastele kiire ja tervisliku einena. Mina julgustangi valima täisteraleivast valmistatud võileiba,» märkis Tammsalu.

«Lisaks sellele, et võileiva saab õigesti valitud lisanditega muuta maitsvaks, on see ka tervislik, kuna sisaldab organismile kasulikke kiudaineid, B-grupi vitamiine, E-vitamiini ja erinevaid mineraalaineid,» loetles ta.

«Täisteratootes sisalduvad süsivesikud on komplekssed nn aeglased süsivesikud, mis hoiavad veresuhkru taseme stabiilse ja tekitavad lapsele pikemaks ajaks täiskõhutunde,» lisas Tammsalu. 

Toiduliidu juht Sirje Potisepp tervitas Eesti suurimate pagaritööstuste valmisolekut täisterast võileiva katseprojekti toetada.

«Täisteratoodete tarbimine on kasvutrendis ja üha rikkalikum on ka täisteratoodete valik.  Mul on väga hea meel, et meie pagaritööstused pööravad tähelepanu laste ja noorte harimisele tervisliku toitumise teemal,» ütles Potisepp.

Tallinna Arte gümnaasiumi ja Tallinna Kajaka ning Pelguranna lasteaia toitlustuse eest vastutava ettevõtte Baltic Restaurants Estonia tootearendusspetsialist Evelyn Bauman ütles võileivanädala katseprojekti kommenteerides, et tegemist on väga kiiduväärt algatusega ja ta ootab huviga, kuidas lapsed täistera võileiva vastu võtavad.

«Oleme ka koolitoitude menüüdes täistera pagaritoodete osakaalu tõstnud, kuid näen, et saame siin veel palju ära teha,» ütles Bauman. 

«Suur aitäh Leiburile, Eesti Pagarile ja Fazerile, kes annavad meile võimaluse nädala jooksul täistera võileibu lastele pakkuda. Kes teab, ehk juba aasta pärast on täisteravõileib oodatuim hommikusöök koolis,» avaldas Bauman lootust.

Tagasi üles