Küprosel, Paphose linnas elav ning seal koos abikaasaga Paradise-nimelist restorani pidav Helen Kruusimägi on peale kolmeteist aastat Vahemere-äärset elu sealse köögiga vägagi «kodus» ning jagab oma teadmisi heal meelel ka Maitsemeelega.
Küprose köök: täidetud kalmaarid ehk kalmaaritaskud
Täiedud kalmaarid Küprose moodi
Vaja läheb:
1 kg väiksemaid puhastatud kalmaari «taskuid»
1 keskmine, peeneks hakitud sibul
2 riivitud küüslaugu küünt
1/2 kruusi (125 gr) pikateralist riisi
2 kooritud ja peeneks hakitud tomatit
1/3 kruusi valgeid rosinaid
1/3 kruusi piinia pähkleid
1/4 kruusi peeneks hakitud peterselli
1/4 kruusi õli, 1/4 kruusi varuks
1/2 kruusi kuiva valget veini
1 1/2 kruusi tomati mahla
2 loorberit
Sool, pipar
Tee nõnda:
Puhasta kalmaarid luudest ja sisikonnast (kui on mingid jäägid), loputa korralikult ja kuivata paberiga.
Soojenda sügaval pannil 1/4 kruusi õli, kuumuta sibulaid, kuni pehmed, kuid värvi veel ei ole muutnud.
Lisa küüslauk, riis, tomatid, piinia pähklid, rosinad, petersell, sool, pipar ja sega hästi läbi. Vali ahjus kuumus 180 kraadi.
Täida kalmaarid 2/3 täidisega
NB! Pea meeles, et riis paisub!
Sulge kalmeerid hambaorgiga. Soojenda ülejäänud 1/4 õli pannil ja prae kalmaare 2-3 minutit.
Aseta seejärel kalmaaritaskud kaanega ahju nõusse, vala peale valge vein ja tomati mahl, lisa loorberi lehed.
Küpseta ahjus umbes 1 h 15 min.
Mõõdud: 1 kruus = 250ml, 1/4 kruusi=69ml, 1/3 kruusi = 80ml
Õnne katsetamisel!