8 hõrku rooga Tallinna restoranide nädalalt

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoran Horisont, TRW 2018, Praetud kaheksajalg.
Restoran Horisont, TRW 2018, Praetud kaheksajalg. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

Neljapäeval saab alguse järjekorras kümnes Tallinna restoranide nädal, millest võtab osa 61 restorani. Toidukriitik ja Pädaste mõisa üks omanikke Martin Breuer toob välja kaheksa põnevat rooga algava restoranide nädala raames pakutavatest lõuna- ja õhtusöökidest.

Soolakestas küpsetatud meriahven

Restoran Gianni, õhtusöögi pearoog

 Restoran Gianni, TRW 2018, Soolakestas küpsetatud meriahven.
 Restoran Gianni, TRW 2018, Soolakestas küpsetatud meriahven. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

Gianni restorani vahemerehõnguline õhkkond sobitub selle roaga kui valatult. Toiduelamusele lisab vürtsi serveerimine – lauda tuuakse terve meriahven, mis kliendi silme ees lusika ja kahvliga soolast puhastatakse ja fileeritakse.

Kalale tuuakse seltsiks mõnusa mekiga köögivilja-julienne. Soolakestas küpsetatult meriahven on maitselt nii puhas, et ei vaja kõrvale muud kui klassikalist sidruni ja oliiviõli baasil valmistatud citronette kastet.

Karamelliseeritud pärlkanakoib

Salt, õhtusöögi pearoog

Restoran Salt, TRW 2018, Karamelliseeritud pärlkanakoib.
Restoran Salt, TRW 2018, Karamelliseeritud pärlkanakoib. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

Kõrvitsakreemis tuntav õrn apelsin ja ingver annavad mõnusat vürtsi ning kahel eri viisil marineeritud virsikud loovad põneva koosluse. Kumkvaadi ehk kääbusapelsini tükikesed täiustavad kastet ning toetavad imeliselt roa staari – pealt karamelliseeritud ja seest kergelt roosakat pärlkanakoiba.

Kreemine metsaseenesupp röstitud sarapuupähklite ja karulauguõliga

Leib Restoran, lõunamenüü eelroog

Leib Restoran, TRW 2018, Kreemine metsaseenesupp röstitud sarapuupähklite ja karulauguõliga.
Leib Restoran, TRW 2018, Kreemine metsaseenesupp röstitud sarapuupähklite ja karulauguõliga. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

See on supp, mis viib sügisesse metsa jalutuskäigule! Rooga kaunistavad kergelt kollaka värvuse ja hapuka maitsega «kooretäpikesed», lisades sellele rikkalikku ja intensiivset maitset.

Tasuks ehk esile tuua kokka, kes on julgenud supis kasutada neid seeni, mida leidub küll rohkesti Eesti metsades, aga mida tavaliselt restoraniköögis ei kasutata.

Rae Meierei koorejuust maasikasalati ja karamelliseeritud FARMi saiaga

Restoran Farm, lõunasöögi magustoit

Restoran Farm, TRW 2018, Rae Meierei koorejuust maasikasalati ja karamelliseeritud FARMi saiaga.
Restoran Farm, TRW 2018, Rae Meierei koorejuust maasikasalati ja karamelliseeritud FARMi saiaga. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

Ahjusoojal FARMi saial serveeritud Rae Meierei koorejuustu täiustab värskete maasikatega salat. Roog, mis paistab silma põneva tooraine kasutamise poolest ning kompab klassikalise magustoidu valmistamise piire. Salatiga sobib oivaliselt värske basiilik.

Praetud kaheksajalg

Horisont, õhtusöögi pearoog

Restoran Horisont, TRW 2018, Praetud kaheksajalg.
Restoran Horisont, TRW 2018, Praetud kaheksajalg. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

Suurepärane roog – kaheksajalg ja kammkarp, grillitud kurk, kumkvaat, kimchi stiilis vürtsikas lillkapsas ja homaarisupp grenadilliga. Kammkarpidel asetsevad röstitud kammkarbimaitselised krõpsud lisavad roale põnevust.

Väga õnnestunud ja maitsetest tulvil roog, mida toetab suurepärane teenindus restorani sommeljeelt Jüri Viitalilt ja peakokalt Marko Sõmerilt.

Pad fakthong sai moo

Restoran NOK NOK, õhtusöögi pearoog

Restoran NOK NOK, TRW 2018, Pad fakthong sai moo.
Restoran NOK NOK, TRW 2018, Pad fakthong sai moo. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

Restorani peakokk Pensiri Pattanachaeng n

aeratab kõigile köögist möödujatele ning valmistab samal ajal oma kodukandi, Tai pealinna Bangkoki regiooni rahvustoitu – vokitud sealiha, basiiliku, küüslaugu, punase chilli ja kõrvitsa stir-fry’d.

Pensiri on säilitanud hästi Tai köögi autentsed vürtsid, millega äratab üles eestlaste paiguti ehk liialt rahuliku maitsemeele.

Grillitud juurseller

ORE, lõunasöögi eelroog

Restoran ORE, TRW2018, Grillitud juurseller.
Restoran ORE, TRW2018, Grillitud juurseller. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

Kulinaarne meistriteos, kus on aupaistesse tõstetud juurseller. Pirnipüree põhjale asetatud ja soolaga küpsetatud juurseller on pandud paari trühvlipasta ja pruuni või sabayone’ga.

Köögivilja-seene jus on intensiivse, sügava ja hõrgu maitsega. Suurepärane ja maitsev vegantoit, mis illustreerib hästi Eestis üha kasvavat trendi anda lihtsale toorainele intensiivseid maitseid.

Särg

Restoran Ö, õhtusöögi eelroog

 Restoran Ö, TRW 2018, Särg.
 Restoran Ö, TRW 2018, Särg. Foto: Tallinna Restoranide Nädal

See kahetsusväärselt vähe kasutatud kala teeb restoranis Ö uhke comeback’i! Võrdlemisi väike aga tubli särg, mida peakokk Martin Meikas mäletab hästi oma lapsepõlvest, on pandud taldrikule värskelt marineeritud tartar’ina, seltsiks musta leiva kreem ja hapupiim.

Maitseb kui puhas Eesti loodus ja tummine must leib, mida saadab kalakõhu puljongist valmistatud jus. Kõrvale sobib hästi Tankeri pruulitud «Sauna Session» õlu.

Tallinna restoranide nädala kohti saab broneerida https://www.tallinnrestaurantweek.ee/, kus on välja toodud kõik Tallinna restoranide nädalal osalevad restoranid ning pakutavad lõuna- ja õhtusöögi menüüd.

Tallinna restoranide nädala pakkumisi saab soetada üks päev enne lõuna- või õhtusööki, samale päevale pakkumisi osta ei saa.

Sügisene Tallinna restoranide nädal toimub 1.-7. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles