Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Rimi kokk: ära viska kõrvitsalaterna sisu ilmaaegu ära!

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsast annab teha väga suurel hulgal mõnusaid, tervislikke ja ka maitsvaid roogi. Proovi järele!
Kõrvitsast annab teha väga suurel hulgal mõnusaid, tervislikke ja ka maitsvaid roogi. Proovi järele! Foto: Jõrgen Kohal

Ehkki halloween pole kodumaine püha, on selle tähistamine muutumas üha populaarsemaks ka Eestis. Eriti naudivad seda päeva lapsed: saab valmistada kõrvitsalaternat ning panna selga tondiriided. Rimi kokk Jörgen Kohal annab nõu, milliseid lahedaid roogi annab teha kõrvitsalaterna sisust. Näiteks kõrvitsa-brownie't. 

Kui lapsed nõuavad kõrvitsalaternat, ei tasu kõrvitsa sisu kohe kindlasti mitte joonelt prügikasti lennutada – sellest saab palju lahedaid roogi. 

Kõrvitsalaterna tegemisel soovitab Rimi Kokk Jörgen Kohal esmalt joonistada kõrvitsale soovitud kujundid. «Seejärel tuleb maha lõigata kõrvitsa ülemine osa ning kraapida tugeva lusikaga kõrvitsa sisu välja. Kujundite lõikamist tuleks alustada mustri keskelt ja liikuda väljapoole,» õpetas Kohal. 

Lõikevahend tuleb Kohali sõnul iga nurga juures välja tõmmata ja alustada siis uut lõiget. «Kui muster on välja lõigatud, võib töö veel kord noaga üle käia ja viimistleda korrapäratud ääred. Ei tasu unustada, et lõikeava peab tegema ka kõrvitsa kaane sisse, et küünlasuits sealt välja pääseks,» rääkis ta.

Teeküünla alla võiks asetada kuumakindla aluse. «Kõrvitsat ennast aga ei maksa pikalt enne õue panekut valmis nikerdada – kuna tegu on ikkagi aedviljaga, siis läheb see lahti lõigatuna kiirelt mädanema,» jätkas Jörgen Kohal.

«Kõrvits on teada-tuntud raviomadustega köögivili, mis sisaldab palju mineraale ning vitamiine – patt oleks jätta halloween’i ajal kõrvitsa sisust söök valmistamata,» märkis ta.

Kõrvitsas on rohkelt B-rühma vitamiine ja A-, C-, E-vitamiini, samuti leidub kõrvitsas karotiini. «A-vitamiin näiteks aitab hoolitseda meie silmanägemise, naha, luude ja hammaste eest. Kõrvitsas olevad kiudained aga aitavad korras hoida kõhtu – seda nii toorelt kui küpsetatuna,» lisas Kohal.

Kõrvitsaseemned soovitab Rimi kokk ära röstida, viljalihast aga teha kõrvitsa-brownie’sid või katsetada midagi keerulisemat – näiteks piparmündiga küülikuliha kõrvitsas.

Piparmündiga küülikuliha kõrvitsas 4-6 inimesele

400 – 600 grammi küüliku- või kanaliha

Üks 1,5 – 2 kg kõrvits

1 punt münti

Soola, pipart, jahu

2 dl valget veini

3 spl toorjuustu

Tee nõnda:

Lõika ära kõrvitsalt kaas (ca ¼ ) ja eemalda sisu. Kõrvitsa kaane alt lõika ära söödav osa ja haki kuubikuteks. Lõika küülikuliha väiksemaks, maitsesta soola ja pipraga.

Seejärel paneeri küülikuliha õrnalt jahus. Pruunista küülik pannil ja lisa kõrvitsakuubikud. Lisa lõigatud münt. Vala peale valge vein ja hauta 10 min. Lisa 3 dl vett (puljongit).

Lase kastmel keema tõusta ja lisa toorjuust. Vala kaste kõrvitsasse ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30 min.

Kõrvitsa-brownie

112g taimeõli

220g suhkrut

1 spl vanilliekstrakti

250g jahu

65g kakaopulbrit

1,5 tl söögisoodat

1 tl soola

700g riivitud kõrvitsat (nõruta enne taignasse lisamist)

200gr šokolaaditükke           

Tee nõnda:

Kuumuta ahi 180 kraadini ja valmista ette ahjupann – määri võiga või kasuta küpsetuspaberit. Sega suures kausis kokku õli, suhkur ja vanilliekstrakt, kuni mass muutub ühtlaseks.

Lisa jahu, kakao, söögisooda ja sool. Sega mõned minutid, lisa suvikõrvits. Jäta taigen viieks minutiks seisma, seejärel lisa šokolaaditükid ja sega mass uuesti läbi.

Vala brownie’de segu pannile ja küpseta 25-35 minutit. Kontrolli küpsust hambaorgiga.

Tagasi üles