Kui lapsed nõuavad kõrvitsalaternat, ei tasu kõrvitsa sisu kohe kindlasti mitte joonelt prügikasti lennutada – sellest saab palju lahedaid roogi.
Kõrvitsalaterna tegemisel soovitab Rimi Kokk Jörgen Kohal esmalt joonistada kõrvitsale soovitud kujundid. «Seejärel tuleb maha lõigata kõrvitsa ülemine osa ning kraapida tugeva lusikaga kõrvitsa sisu välja. Kujundite lõikamist tuleks alustada mustri keskelt ja liikuda väljapoole,» õpetas Kohal.
Lõikevahend tuleb Kohali sõnul iga nurga juures välja tõmmata ja alustada siis uut lõiget. «Kui muster on välja lõigatud, võib töö veel kord noaga üle käia ja viimistleda korrapäratud ääred. Ei tasu unustada, et lõikeava peab tegema ka kõrvitsa kaane sisse, et küünlasuits sealt välja pääseks,» rääkis ta.
Teeküünla alla võiks asetada kuumakindla aluse. «Kõrvitsat ennast aga ei maksa pikalt enne õue panekut valmis nikerdada – kuna tegu on ikkagi aedviljaga, siis läheb see lahti lõigatuna kiirelt mädanema,» jätkas Jörgen Kohal.
«Kõrvits on teada-tuntud raviomadustega köögivili, mis sisaldab palju mineraale ning vitamiine – patt oleks jätta halloween’i ajal kõrvitsa sisust söök valmistamata,» märkis ta.
Kõrvitsas on rohkelt B-rühma vitamiine ja A-, C-, E-vitamiini, samuti leidub kõrvitsas karotiini. «A-vitamiin näiteks aitab hoolitseda meie silmanägemise, naha, luude ja hammaste eest. Kõrvitsas olevad kiudained aga aitavad korras hoida kõhtu – seda nii toorelt kui küpsetatuna,» lisas Kohal.
Kõrvitsaseemned soovitab Rimi kokk ära röstida, viljalihast aga teha kõrvitsa-brownie’sid või katsetada midagi keerulisemat – näiteks piparmündiga küülikuliha kõrvitsas.