Maakler: leidke aega ja tahet heanaaberlike suhete loomiseks

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära pelga oma naabreid lähemalt tundma õppima.
Ära pelga oma naabreid lähemalt tundma õppima. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/ Scanpix

Naabritevahelisi konflikte esineb ikka - tüliõunade vältimiseks tasub aga oma naabreid tundma õppida ning neid võimalikest kitsaskohtadest teavitada.

Tülisid tuleb naabrite vahel ikka ette. Arco Vara maakleri Liia Koreline sõnul on mõned konfliktid lausa nii tulised, et inimesed on sunnitud kas elupaika vahetama või koguni kohtu poole pöörduma. Kõige enam vaieldakse tema sõnul kas veeavariide, kärarikaste koosviibimiste, lemmikloomade, kooskõlastamata ehitustööde, parkimiskohtade või maa ebaõiglase kasutamise üle.

Kõik algab suhtlusest

«Kui teie majja on saabunud uusasukad, siis leidke võimalus nendega tutvuda, tervitage, tehke sümboolne kingitus, näiteks endaküpsetatud kook. Informeerige uusi naabreid prügi äravedamise päevadest ja tutvustage muid olmeprobleeme,» soovitas Koreline.

Kõikvõimalike probleemide ennetamiseks tasub tema sõnul oma naabriperet ning nende igapäevast graafikut tundma õppida. Ehk ei pruugi öise eluviisiga naabrite ajakava kõrvalkorteri pererahvaga ühtida. Väikestest lastest ning hüperaktiivsetest lemmikloomadest on samuti mõistlik teada anda.

Kord ja lugupidamine

Naabrite kohal elades soovitab Koreline kodumasinate alla müra summutavad vaipkatted paigaldada. Häirivad võivad tema sõnul olla lisaks ka elanike rasked sammud, laste jooks ja põranda kriipimine. «Leppige kokku, et kui keegi käitub naabri suhtes häirivalt, siis antakse sellest kohe märku,» märkis Koreline.

Era- või kortermaja ümbritsev territoorium võiks ideaalis kõigi ühisel territooriumil elavate koduomanike mureks ja kohustuseks olla. Hoolitsemata majaümbrus võib aga nii mõnelegi pinnuks silmas olla ning sellest tulenevad tülid on üsna kerged tekkima. Koreline julgustab üleaedseid sellistes olukordades üksteisele toeks olema, seisnegu abikäsi kas naabrilaste hoidmises või aiatöödes abistamises.

«Kui teie naabrid sõidavad kas puhkusele või nädalalõppu veetma, ärge unustage valvsust, jälgige ka nende korterit või maja,» julgustas Koreline koduomanikke lisaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles