Eestlaste pereloomisplaane takistab sageli nende elukoht

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe.
Mustamäe. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/ Scanpix

Turu-uuringute AS-i korraldatud küsitluse andmetel vajaks laste arvu kasvades 60 protsenti kahe lapsega peredest suuremat eluaset, aga enam kui pooled ei saaks seda endale lubada. Probleem on suurim pealinnas.

Eluase on oluline kitsaskoht pere suurenemisel. Küsitlusele vastanud kahe lapse emadest 60 protsenti leiab, et pere kasvades vajaksid nad suuremat eluaset kuid 53 protsenti neist ei suudaks seda hankida. MTÜ Lasterikkad Isad eestvedaja Taavi Tamkivi sõnul on ruumikitsikus oluliseks tõkkeks rohkemate laste saamisel.

«Suuremate perede raskused sobiva eluaseme leidmise ja soetamisel on suuresti tingitud sellest, kuidas pangad nende krediidivõimekust hindavad,» ütles ta ja lisas: «Panga silmis ei ole kolme ja enama lapsega pere krediidivõimeline. Lisaks, mida kaugemale Tallinna kesklinnast pere kolida soovib, seda ebalikviidsemaks hindab pank ka nende soetatavat kinnisvara.»

Tamkivi hinnangul oleks võimalik riigi toel olukorda parandada. «Sarnaselt ettevõtete kindlustamisele võiks riik olemas olla lasterikaste perede jaoks ning läbi Kredexi käendada nende eluasemelaenu ja renoveerimislaenu. See toetaks korraga nii sündimuspoliitikat kui ka regionaalpoliitikat.»

Uuringust nähtus, et suurim on probleem pealinnas. Kui perre sünniks kolmas laps, vajaks tervelt 77 protsenti Tallinna kahe lapsega peredest suuremat eluaset, kuid selle suudaks hankida vaid kolmandik neist.

Uuringu viis läbi Turu-uuringute AS MTÜ Eesti Sündimusuuringud tellimusel. 2018. aasta augustis ja septembris küsitleti silmast-silma intervjuudes kokku 505 kuni 40-aastast kahe lapse ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles