Ega tali taeva jää: nõuandeid kodu ettevalmistuseks talveks

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VILJANDI, EESTI, 29OKT18
Lumememm. Ühe Oiu kortermaja juures on lumememmed end juba püsti ajanud.
ELMO RIIG/Sakala
VILJANDI, EESTI, 29OKT18 Lumememm. Ühe Oiu kortermaja juures on lumememmed end juba püsti ajanud. ELMO RIIG/Sakala Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuna esimesed lumesajud toovad kaasa hulgaliselt kahjujuhtumeid nii meie teedel kui tänavatel, on just praegu paslik nende ennetamisele mõtlema hakata.

Seesami õnnetusjuhtumikindlustuse tootejuht Dagmar Gildeni sõnul on sügis ootamatu aastaaeg, mil suurte sadude ja tormide sekka ka esimesed lumesajud kipuvad.  

«Juba väikesed miinuskraadid võivad lõhkuda suvel kasutuses olnud ja vett täis kastmissüsteemid, katkise katusepleki vahelt sisse pääsenud märg lumi põhjustada märkimisväärseid veekahjusid tervele majale ning lume raskuse all ägisev puu kahjustada langedes naabrite elamist,» selgitas ta.

Vältimaks suuri kahjusid ja nendega kaasnevaid ebameeldivusi, jagab Gilden kasulikke nõuandeid nüanssidest, mis tuleks enne krõbeda pakase tulekut kindlasti üle vaadata.

Katuse seisukord

Suuremad tuuled ja sajud toovad esile katuste puudused- tugev tuul võib rebida lahti tüki katusest, aga võib teha kahju ka kogu katusele ning põhikonstruktsioonidele. Ka kõik lahtised servad ja plekid, katkised kivid ja muud nähtavad vigastused on potentsiaalseks sissepääsuteeks vihma- ja lumesulamisveele, mis võivad kahjustada siseviimistlust ning kodust vara.

Puhasta vihmaveerennid

Katused ja vihmaveerennid tuleb puhastada lehtedest, samblast ning muust mustusest. Kui rennides tekib ummistus, ei pääse vesi sealt voolama ning hakkab kogunedes hoopis katusekonstruktsioone märjaks tegema. See omakorda võib tekitada pöördumatuid niiskuskahjustusi.

Eemalda ohtlikud puud ja oksad

Kukkunud puu eest, mis tekitab kahju näiteks naabrile, vastutab kinnistu omanik, kes peab tekkinud kahjud korvama. Seetõttu ongi mõistlik enne talve tulekut kõik puud-põõsad üle vaadata ning vajaduse korral neid kärpida.

Kütteseadmed vormi

Küttesüsteemide korrasolek ja omadused tuleb samuti enne hooaega üle kontrollida. Tasub meeles pidada, et erinevad süsteemid nõuavad ka erinevat lähenemist. 

Vee- ja kanalisatsioonitorud vajavad sooja

Vee- ja kanalisatsioonitorude soojapidavus tuleks üle kontrollida ning riskantsed kohad lisaks ka soojustada. Hoonetes ja keldrites tuleb veenduda, et talvekülm ei pääseks torustikule ligi. Selleks tuleks sulgeda uksed, õhu sissepuhkeklapid ja vundamenti jäetud õhutusavad. Lisaks tuleks veenduda, et tehnilise ruumi temperatuur püsib õigel tasemel. 

Torud tühjaks

Enne talve algust tuleks lasta õues ja mitteköetavates ruumides olevad torud veest tühjaks. Lisaks sellele on paslik sulgeda kõik ventiilid, et vältida torude lõhkikülmumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles