Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptisoovitus: kodune kiirleib ehk karask

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Toiduklubi

Karaskit nimetati vanasti ka kiirleivaks. Kui leivategu võeti ette parimal juhul kord nädalas, sest see võttis aega ja tegemist, siis karaski sai valmis kiirelt ja tihti käepärastest vahenditest, kirjutab toiduklubi Toiduga sõbraks.

Selle karaski valmistamiseks vajad:

  • 50 g kodujuustu
  • 50 g kohupiima
  • 1 muna
  • 2 spl mett
  • 0,5 tl soodat
  • 200 g täistera speltajahu
  • 100 g täistera nisujahu
  • 2 spl toasooja (pehmet) võid
  • 1 tass hapupiima/keefirit või piima
  • Võid lisada ka 0,5 tl küpsetuspulbrit, kuid see ei ole tingimata vajalik

Taigna tegemiseks sega lihtsalt kõik koostisosad omavahel kokku. Näiteks munad ja kohupiim/kodujuust, vedelik (piim/keefir/hapupiim), siis mesi ning sega kokku. Seejärel lisa jahud, sooda ja küpsetuspulber. Sega veidi ja lisa pehme või. Sega kõik ühtlaseks ning pane võiga määritud vormi.

Karaskit võib süüa juustu ja meega või munavõiga. Kindlasti on ka teisi alternatiive, proovi erinevaid maitseid.

Tagasi üles