12. novembril toimus Tallinnas Kultuurikatlas kobarüritus Ideas, Flavours, Experiences.
Eelmise aasta restoranide tunnustamisest ja Eesti Joogifestivalist välja kasvanud üritus oli käesoleval aastal veelgi ulatuslikum ja kestis ühtekokku tervelt kaksteist tundi.
Eesti Joogifestivalil, mis oli osa kobarüritusest, osalesid peamiselt Eesti väiketootjad, kelle huvi oli luua uusi koostöösuhteid nii restoranide kui teiste võimalike koostööpartneritega.
Ürituse fookus oli peamiselt B2B tasandil suhtlusel.
Teist aastat järjest on mõlema edetabeli eesotsas Tallinna restoran NOA Peakoka Pool.
Teine on väärika ajalooga restoran Ö.
Kolmandalt kohalt leiab tuliuue restorani 180 Degrees.
Baltimaade esikolmikus on teisel kohal samuti äsja avatud restoran Ninteen 18 Vilniusest. Kolmandat kohta jagavad Ö Tallinnast ja Sweet Root Vilniusest.
«Lõppev aasta on olnud sündmuste- ja emotsiooniderohke. Nii suurte õnnestumiste kui ka ebaõnnestumistega. Kohati meenutab see, mis toidumaastikul praegu toimub, sõitu lõbustuspargi Ameerika mägedel,» rääkis Aivar Hanson, White Guide’i kirjastaja Baltimaades.
Ta selgitas, et vastavatud restoran võib olla kõige poolest nii hästi ette valmistatud, et pääseb kohe tippu. «Samas on restorane kokku nüüd juba nii palju, et ka heale söögikohale ei pruugi üldsuse tähelepanu enam piisata ja uksed tuleb hoopiski sulgeda,» lausus Hanson, kelle sõnul läheb restoranide tase siiski taas järjekindlalt ülespoole ja Eesti on Baltimaade seas praegu veel kindlal juhtpositsioonil.
Möödunud aastal oli White Guide’i määratluse järgi Eestis 5 meistritaseme restorani ehk söögikohta, mis on konkurentsivõimelised rahvusvahelisel tipptasemel.