Kas tänases majanduslikus seisus on maja ostmine arukas mõte?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Ajaratas on pöördunud ning maja ostu kasuks rääkivad argumendid ühes sellega.

Üks igavikulisemaid küsimusi kinnisvaraturul on valik korteri ja maja vahel. Ühe või teise võimaluse kasuks leidub rohkelt nii poolt- kui vastuargumente. Ja ega teisiti polegi ju võimalik - täpselt samamoodi nagu on inimesed erinevad, on ka nende võimalused ja vajadused erinevat nägu. 

«Aastaid on levinud arvamus, et maja soetamine on kallis ja vaat et luksus. Tõsi, odav see pole. Aga kui keskenduda tehinguaktiivsele Harjumaale, siis näeme, et vähemalt uusarendustes jääb suur osa perekortereid 200 000 euro ja ülespoole hinnaklassi ning selles suurusjärgus on juba ka majade hinnad,» märkis Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino. Maja soetades ei lähtuta enam hinnasildist, vaid isiklikest vajadustest.

Traditsiooniline elukõver

Traditsiooniliselt on maja kasuks otsustatud loogiliselt elukõverat mööda käies. Koos elavad paarid tervitavad oma esimesi lapsi käsikäes kodus valitseva ruumipuudusega. Vajadus täiendavate ruutmeetrite järele on Heino sõnul olnud peamiseks põhjuseks, miks majja elama kolitakse. Eramajaga kaasnevad suuremad eluruumid annavad tema sõnul kindla eelise täisväärtusliku elu loomisel.

Maale elama

Reino sõnul on hakanud tuntust koguma «maale elama» tüüpi algatused. Muutunud on ka inimeste hinnangud ja maailmavaated. «Kui varasematel aastakümnetel prevaleerisid pigem ratsionaalsed argumendid, siis nüüdseks on juurde tulnud hulk tunnetuslikke aspekte ja põhjuseid, mida näiteks 90. aastatel ei osatud isegi ette kujutada,» märkis Heino. Näiteks piiluvad linnakärast tüdinud inimesed üha enam maapiirkondade poole. Lisandunud on ka neid, kes tähtsustavad Eestile omast looduskeskkonda ning valivad ka oma elukoha lähtuvalt sellest.

Meie elu õied

Maja eelistavate inimeste sekka on aastate jooksul lisandunud perekondi, kes hindavad eeskätt lastele mõeldud võimalusi – joosta paljajalu murul, noppida põõsast marju ning püherdada liivas-mullas. Majas elamine loob Reino sõnul vundamendi mitmekülgsema lapsepõlve kujundamiseks. «Muidugi mõista pole elu majas iseenesest mingi võluvits, kuid loob siiski teatud eelduse, et lapsed oleksid tervemad, puutuksid rohkem kokku värske õhu ning päris loomade ja inimestega,» lisas Reino.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles