Ilmastikukindlate esemete pesul lähtutakse tihtipeale aegunud arusaamadest

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmastikukindlatele riietele on välja töötatud spetsiaalsed pesu- ja kuivatusprogrammid.
Ilmastikukindlatele riietele on välja töötatud spetsiaalsed pesu- ja kuivatusprogrammid. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov/ Scanpix

Käsipesu ja nööril kuivatamine võivad vähendada kõrgtehnoloogiliste materjalide tuule- ja veekindlust. 

Talveperioodil kerkivad olulisele kohale üleriided ning nende ilmastikukindlad omadused, kuid selleks, et talvejope kandjat soojas ja kuivas hoiaks, vajab see ka ise teatud aja tagant veidi hoolt. Veekindluse, hingavuse ja teiste omaduste säilimise tagab korrapärane õige temperatuuriga pesemine ja kuivatamine üleriiete programmiga pesukuivatis.

Käsipesu ja nööril kuivatamine võivad meie rõivastele karuteene teha. Liigse hõõrumise ja väänamise tagajärjel saavad riidekuid niivõrd palju kahjustada, et rõivad ei pruugi selle järel enam selgagi passida. Electrolux Eesti müügijuhi Margus Peetrise sõnul pesevad ligi pooled inimestest iga kuu mõnda riideeset käsitsi, pidades silmas aegunud arusaamu ning hirmu neid masinas rikkuda.

«Tõde on hoopis see, et masinpesu ja -kuivatus on tuult- ja vettpidavatele riietele sageli parem variant kui käsipesu ja nööril kuivatamine,» ütles Peetris.

Ilmastikukindlatele riietele on nimelt välja töötatud spetsiaalsed pesu- ja kuivatusprogrammid, mis on niivõrd nutikad, et ka kapriisse rõiva võib julgelt masina hoolde jätta. «Kuivati Outdoor programm kasutab muuhulgas niiskustaset mõõtvaid sensoreid ning selle trumliliikumine on detailideni lihvitud, et tagada õige hooldus just neile funktsionaalsetele kangastele,» ütles Peetris.

Tema sõnul on üks viimase aja suurimaid innovatsioone pesuseadmetel see, et samad tulemused saavutatakse palju madalamate temperatuuridega. Samuti on masin võimeline tajuma, kui pesu on kuiv ja ise tsükli vajalikul hetkel lõpetama. 

Aga sulejope?

Sulejopede puhul soovitab Peetris käsitsi pesemist kindlasti vältida, kuna suled võivad tõmbuda klompi ning hiljem on neid suisa võimatu uuesti kohevaks saada. Kuivatamisel soovitab ta pesukuivati pikka ja keskmise temperatuuriga programmi, mis tagab sulejope sisu ühtlase kuivamise ning klopib selle uuesti kohevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles