/nginx/o/2018/11/30/11618276t1h9472.jpg)
Asjatundjad leiavad üksmeelselt, et juust kuulub tasakaalustatud toitumise juurde. Siiski ei soodusta iga juustusort automaatselt su tervist. Millised teevad kasu asemel kahju?
Asjatundjad leiavad üksmeelselt, et juust kuulub tasakaalustatud toitumise juurde. Siiski ei soodusta iga juustusort automaatselt su tervist. Millised teevad kasu asemel kahju?
Sulatatud juust on üks neist pahadest poistest, kirjutatab Stern. Jah, seda söödi juba 50ndatel röstsaial singi ja ananassiga, kuid kes aimas tookord, et selles pesitsevad fosforhapete soolad ehk fosfaadid võivad olla tervisele nõnda ohtlikud.
Õiges koguses on fosfaat inimkehale, eriti energia ainevahetuses, hädavajalik. Fosfaat esineb ka mineraalsooladena hammaste ja luude koostises. Lihas, kaunviljades ja pähklites näiteks esineb seda looduslikul kujul. Sellest verre läheb vaid pool, ülejäänud eritatakse.
Haigekstegevad fosfaadid
Probleem tekib siis, kui fosfaadid ei ole enam looduslikku päritolu. Neid aga kasutatakse muuhulgas ka piimatööstuses, kuna just tänu fosfaatidele jääb sulatatud juust pehme, ja seda pole vaja isegi külmkappi panna. Kunstlik fosfaat muudab aga veresoonte seinad hapraks, mistõttu hakkavad ähvardama südameinfarkt ja insult. Lisaks muutuvad luud hapraks ehk suureneb osteoporoosi-risk. Ka välimus saab kannatada – nahk ja lihased vananevad kiiremini. Need ohud puudutavad eriti neeruhaigeid patsiente, kes ei suuda fosfaati enam uriini kaudu eritada. Aga ka tervete inimeste südame-veresoonkonda võivad fosfaadid rünnata.
Seetõttu soovitavad eksperdid värskeid toiduaineid süüa ja meedikud nõuavad, et fosfaate tähistataks toiduainetel selgemini.
Neid juustusorte tuleks aga tõesti vältida: