Kas oled tähele pannud, et need inimesed kuulevad paremini, kelle toidulaud on rikkalikult vitamiinide ja mineraalidega kaetud?
Mida su kõrvad sööksid?
Mitte päris, kuid arvukad uurimused näitavad tõepoolest, et nõrgenenud kuulmisega inimestel on ilmselge vitamiinipuudus, kirjutab Ihr Hörgerät. Seega võib toitainepuudus olla vähemalt osaliselt asjaga seotud. Samas on tulnud välja, et optimaalses koguses toitaineid, looduslikke vitamiine, võib aidata kuulmist parandada.
Mis meie kuulmisele maitseb?
Tähtis kõrva-vitamiin on B3 ja seda leiab eelkõige kalades. Weill Cornell Medical College'i ja Gladstone Institute'i uuringud näitasid, et selles sisalduv keemiline aine võib muuhulgas tugevast lärmist põhjustatud kuulmisprobleeme tõkestada ja veel tagantjärgigi mahendada.
Lisaks tarbi piisavalt antioksüdante, muuhulgas C- ja E-vitamiini ning beetakarotiini, mida leidub peamiselt tsitrusviljades, rohelises köögiviljas, täisteratoodetes ja porgandites.
Rohkem teravaid elamusi!
Ühes teises uuringus leiti seos kuulmisprobleemide ja rauapuuduse vahel. See olevat sagedane kuulmiskao põhjus just alla 45aastastel naistel. Peale kõrge rauasisaldusega toiduainete, nagu linaseemned või maks, tuleks eelkõige naistel kala kaks korda nädalas süüa. Nii saab kuulmisekaotust vananedes 20% võrra vähendada.
Veel on abiks oomega-3-rasvhapete tarbimine. Kui sa siis veel kala tšilliga ka vürtsitad, on kõrvadel pidupäev. Tšillis sisalduv kapsaitsiin tugevdab karvarakke kõrvas ja kaitseb võimalike kahjude eest.
Ka on kõrvale vajalik tasakaalus kaaliumi- ja naatriumisuhe. Kaaliumit olgu rohkem — söö palju avokaadosid, kuivatatud vilju, pähkleid ja kakaod. Naatriumi ehk soolaga võiks piiri pidada ja toitu rohkem taimedega vürtsitada.