Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Saskia Alusalu taastab oma energiavarud just selle retseptiga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lihapallid täisteraspagettidega.
Lihapallid täisteraspagettidega. Foto: Rakvere

Kiiruisutaja Saskia Alusalu armastab süüa mitmekesiselt ja nii, et organism rahule jääks. Aktiivsel treeninguperioodil kosutab ta organismi aeg-ajalt ka toekamate einetega.

Adaverest pärit Alusalu ladus endale lapsepõlves põhja mitmetel erinevatel aladel võisteldes. Rakvere saadik ja olümpiamängudel 4. koha saavutanud kiiruisutaja Saskia Alusalu pani end koolidevahelistel võistlustel proovile nii korvpallis, võrkpallis, jalgpallis, kergejõustikus kui ka suusatamises ja uisutamises.

Just suusatamist kui spordiala naudib noor naine lisaks uisutamisele aeg-ajalt ka täna. «Kuna sarnaselt uisutamisele võtab see spordiala palju energiat ja selleks, et trennist ka kasu oleks ning see edasi viiks, siis küsib organism pärast seda tihtipeale midagi sooja ja toekamat,» avaldas Alusalu, kes ise toitumise puhul alati oma organismi kuulab.

Alusalu soovitas suusasportlastel proovida nii enne kui ka pärast treeningut lihapalle täisteraspagettidega, mis viivad keele alla ja taastavad kulunud energiavarud.

Lihapallid täisteraspagettidega 3-4 portsjonit

Vaja läheb:

  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 varsselleri vars
  • 1 porgand
  • 400 g purustatud konservtomateid
  • 2 dl vett
  • 1 sl palsamiäädikat
  • 200 g täisteraspagette

Lihapallid:

  • 300 g seahakkliha
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 muna
  • 1 sl täistera kaerajahu
  • 1 sl Dijoni sinepit
  • 1 tl Worcesteri kastet
  • 0,5 tl punet

Lisaks oliiviõli, parmesani, soola, pipart, basiilikulehti, hakitud varsselleri lehti või peterselli.

Lihapallide valmistamiseks riivi või pressi küüslauk ja lisa koos teiste koostisosadega hakklihale. Sega hoolikalt ja vormi märgade käte vahel umbes 20 lihapalliks. Pruunista õlis umbes 5-6 minuti jooksul. Kastme valmistamiseks kuumuta keskmiselt kuumal pannil väheses õlis hakitud sibul, küüslauk, seller ja riivitud porgand. Sega aeg-ajalt umbes 5-7 minuti jooksul, kuni köögiviljad on pehmenenud. Lisa tomatid ja vesi ning kuumuta tasasel tulel umbes 15 minuti jooksul.

Maitsesta soola, pipra ning palsamiäädikaga ja töötle blenderi või saumikseri abil ühtlaseks. Keeda soolaga maitsestatud vees spagetid vastavalt pakendi juhistele valmis ja kurna. Kuumuta tomatikaste koos lihapallidega keemiseni ja sega pool kastmest (ilma lihapallideta) spagettidega. Jaga spagetid taldrikutele ja tõsta peale lihapallid koos ülejäänud kastmega.

Puista üle riivitud parmesani ja maitserohelisega ning serveeri kohe.

Tagasi üles