Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Võlusupi retsept, mis viib külmetuse ja tagab gripihooajal tervise

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Tunned, et hakkad end justkui kehvasti tundma — saatjaskonnaks lootusetu väsimus ja lõpmatu külm? Mitte sel aastal! Kana-nuudlisupp on klassik, mida süüa, kui külmetus räsib. Kui sul pole jaapanipäraseid Udoni nuudleid, kasuta riisinuudleid või vanu häid spagette. Kuivatatud kurkumi asemel võid kasutada ka värsket. 

Kas mäletad veel vanadest aegadest kukesuppi? See siin polegi nii erinev. Ehk vaid pisut parem. Vunki annavad uute lisanditena kurkum ja ingver, mis soojendavad seestpoolt. Vahendatud Epicuriouse retsept on 4 sööjale.

Vaja läheb:  

  • 1 kana
  • 2 koorimata sibulat, neljandikeks lõigatud
  • 2 küüslauku, risti poolitatud
  • 1 tükk (10 cm) koorimata ingverit, õhukeselt viilutatud
  • 3 kuivatatud loorberilehte
  • 1 spl jahvatatud kurkumit
  • 2 tl musta terapipart
  • 2 tl koriandriseemneid
  • soola
  • 340 g kooritud porgandit (umbes 4 keskmist), lõigatud u 1 cm diagonaalseteks tükkideks 
  • 220 g kuivatataud Udoni nuudleid
  • peeneks hakitud rohelist sibulat
  • Tšilliõli (serveerimiseks)

ETTEVALMISTUS

Pane kana, sibulad, küüslauk, ingver, loorberilehed, kurkum, pipraterad, koriandriseemned ja paar peotäit soola suurde potti. Vala neile külma vett, et oleksid kaetud, ja aja keskmisel kuumusel keema. Vähenda kuumust ja lase tasaselt keeda, kuni kanarinna kõige priskemasse kohta torgatud lihatermomeeter näitab ligi 70°C, keeda umbes pool tundi. Seejärel tõsta kana taldrikule jahtuma ja lase puljongil edasi podiseda.

Eemalda kananahk ja tõmba liha luudelt ning rebi suupärasteks tükkideks. Aseta kõrvale. 

Luud ja kondid tõsta aga tagasi puljongisse. Suurenda kuumust ja aja puljong keema. Keeda niikaua, kuni puljong on kolmandiku võrra vähenenud. Selleks kulub umbes 15-20 minutit. Lisa vajadusel soola. 

Kurna pujong suurde kastrulisse ja eemalda tahked osad. Lisa porgandid ja lase neil keema tõusta, kuni nad on pehmed, umbes 5 minutit. Samal ajal keeda nuudlid suures potis, sega neid aeg-ajalt, ära unusta soola, kuni nad on al dente. Seejärel kurna ja loputa külma veega. 

Jaota nuudlid kaussidesse. Lisa rebitud kanaliha puljongile vahetult enne kuumutamist. Lisa puljongile vajadusel soola. Kalla nuudlitele. Kaunista supp rohelise sibulaga ja nirista peale tšilliõli. 

Märksõnad

Tagasi üles